Zavladala je zlatna groznica: Hrvati lani u zlatne poluge uložili 265 milijuna kuna

FOTO: istockphoto

25.3.2023. | 17:58 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 572

ʼNajtraženije su manje poluge, a one filmske koje se mogu vidjeti na televiziji i koje vrijede po nekoliko milijuna eura nisu za svačiji džep, ali manje poluge su dostupne većini onih koji imaju nekakvu ušteđevinu koju žele pretvoriti u zlatoʼ, rekao je Kokanović

U vrijeme visoke inflacije novac svakim danom sve više gubi vrijednost. Zato ga sve više ljudi, umjesto čuvanja u bankama i čarapama, ulaže u investicijsko zlato.

Na prvoj konferenciji o zlatu Crogold održanoj u Zagrebu doznajemo da je najtraženiji dukat s likomFranza Jozefa, a kupuju se i zlatne poluge različite gramaže, od jednog grama do jednog kilograma koji, primjerice, stoji nešto manje od 60 tisuća eura. Samo na investicijskom zlatu prošle se godine okrenulo više od 265 milijuna eura.


Reporter RTL-aMarko Šiklićrazgovarao je sJosipom Kokanovićem, stručnjakom za zlato koji je otkrio koliko se u krizi isplati ulagati u plemenite metale.

"Krize su period kada je ulaganje u zlato najisplativije. Povijest pokazuje da kada god dođe do političke ili ekonomske nestabilnosti - cijena zlata raste. Primjerice od početka godine cijena zlata je porasla približno šest posto, sada su razlog porasta cijene problemi u financijskom sektoru", tvrdi Kokanović.

Hrvatskom je praktički zavladala zlatna groznica.

"Je, ali ne u negativnom nego u pozitivnom smislu. Javnost u Hrvatskoj sve više shvaća da je štednja u banci potpuno neisplativa u periodima visoke inflacije, stoga odlučuju sa svojim novcima napraviti nešto mudrije. Po meni je ulaganje u zlato idealan odabir za one koji traže kombinaciju sigurnosti i nešto većeg prinosa od onoga što se nudi u bankama", objašnjava stručnjak.

No što učiniti sa zlatom nakon što ga se kupi?

"Zlato se može prodati kao što se mogla prodati bilo koja strana valuta u mjenjačnici. Naš posao kao distributera investicijskog zlata je vrlo sličan mjenjačnici", poručuje.

Stručnjak nam je otkrio koje su najtraženije, a koje su poluge teško dostupne većini građanima.

"Najtraženije su manje poluge, a one filmske koje se mogu vidjeti na televiziji i koje vrijede po nekoliko milijuna eura nisu za svačiji džep, ali manje poluge su dostupne većini onih koji imaju nekakvu ušteđevinu koju žele pretvoriti u zlato", zaključio je.

(Izvor: Danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI