Voće skuplje 135, pašteta 111 posto. Zašto cijene hrane i dalje lete u nebo? ’Očito netko bere ekstra zaradu...’

Arhivska fotografija
(FOTO: iStock by Getty images)

7.8.2023. | 11:24 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 557

Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever ističe da netko ubire ekstra profit i da pohlepa dolazi maksimalno do izražaja. ʼMnogi tu čak i ne love u mutnome radi toga što oni dižu cijene dok je to netko spreman platitiʼ, istaknuo je

Artikli koji su najviše poskupjeli posljednjih mjeseci u Hrvatskoj su zubna pasta i to 230 posto, voće za 135 posto, a pašteta 111 posto. Navedeni su na internetskoj stranici "Kretanje cijena" čija je svrha ukrotiti inflaciju, no to se nije dogodilo.

Pa iako cijene energenata padaju, cijene hrane u Hrvatskoj i dalje snažno rastu. Trgovci lopticu prebacuju na proizvođače, a država može samo promatrati.


"Mjere koje je Vlada imala, fiskalne mjere za ublažavanje prvenstveno rasta cijena energenata koji smanjuju troškove proizvođačima i trgovačkim lancima imale su takvu svrhu. Možda ste zamijetili cijene energenata već nekoliko mjeseci na godišnoj razini znatno padaju i to se mora i treba prelijevati na konačne cijene", ističe posebni premijerov savjetnik za ekonomijuZvonimir Savić.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikataKrešimir Severističe da je to nešto gdje očito netko ubire ekstra profit i gdje pohlepa dolazi maksimalno do izražaja. "Mnogi tu čak i ne love u mutnome radi toga što oni dižu cijene dok je to netko spreman platiti", objašnjava.

"Onda bi barem javne vlasti trebale kroz inspektorat na jednoj strani kad je riječ o poreznoj inspekciji ili državni inspektorat na drugoj strani, drastično udariti kontrolama", zaključuje Sever.

izvor: danas.hr


VIŠE NA TEMU:
CIJENE
HRANA
ENERGENTI
PORAST

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI