Vlada RH danas raspisala lokalne izbor. Nove mjere u 5 županija

FOTO: vlada.gov.hr

14.4.2021. | 16:50 | Večernji list
IZVOR: večernji.hr
Pregleda: 1933

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica Vlade. 

- Osmi tjedan zaredom imamo situaciju u kojoj nam broj slučajeva raste. Nažalost, raste i broj preminulih. U utrci smo između broja zaraženih i broja procijepljenih, a ni hladno vrijeme nam ne ide u prilog. Apeliram da sve ono što poduzimamo osnažimo osobnom odgovornošću -  rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice. Ustvrdio je kako je razgovarao maloprije s Ursulom von der Leyen te da Europska komisija radi na tome da se dodatno osiguraju nove doze Pfizerovog cjepiva.

Podsjećamo, nešto prije sjednice objavljeno je kako je Europska komisija osigurala dodatnih 50 milijuna doza.  - Danas ćemo na sjednici vlade donijeti odluku o COVID- dodatku za 850.000 naših umirovljenika. To je važna poruka društvene solidarnosti i siguran sam da će pomoći našim umirovljenicima - kazao je i zahvalio se resornom ministru. Podsjećamo, prije nekoliko dana premijer Plenković objavio je detalje COVID-dodatka.  Osvrnuo se i na jučerašnju zapljenu kokaina na području Dubrovačko-neretvanske županije. 

- Želim se zahvaliti policiji na još jednoj zapljeni kokaina. Nastojimo stati na kraj svim pošastima - istaknuo je Plenković. - Današnje predstavljanje Nacionalnog plana u Saboru je bio veliki uspjeh. Pokazao se veliki interes. Očekujem da imamo koristi od analize naših saborskih zastupnika kako bismo poboljšali naš plan prije nego što ga pošaljemo u Europsku komisiju - naveo je premijer.  Ministar Medved kazao je kako će idući tjedan biti natječaj za lokalne ugostitelje kako bi oni pripremali hranu za one kojima je potrebna.  -  Ministarstvo zdravstvo zatražilo je informacije od zagrebačkih bolnica o djelatnicima koji bi mogli biti preusmjereni na rad u KB Dubravi - kazao je ministar Beroš i dodao: - Bilježimo povećani broj zaraženih. Dob pacijenata se smanjuje. Neovisno o kojem je valu riječ, protiv virusa se možemo boriti sami. Jedino samodisciplinirani i procijepljeni možemo do korona-free situacije. 

- Stožer je donio pet odluka na prijedlog lokalnih stožera koja su stupile na snagu. Riječ je o području Zagrebačke, Osječko-baranjske, Primorsko-goranske, Dubrovačko-neretvanske i Istarske županije. Izdvojio bih mjere u Primorsko-goranskoj županiji, gdje su najstrože mjere po kojima je zabranjeno okupljanje bez obzira na broj okupljenih. Zatvoreni su dućani u kojima se prodaje odjeća i obuka, ograničeno je vrijeme ostalih trgovina. 

Posebno se može istaknuti odluka Dubrovačko-neretvanske županije. To područje je podijeljeno na tri mjera. Zbog bolje situacije došlo je do popuštanja mjera u određenim područjima - naveo je ministar Davor Božinović.  O COVID-dodatku i lokalni izbori  - Iznos jednokratnog primanja ovisan je o visini primanja. Umirovljenicima s mirovinom do 1500 kuna isplatit će se 1200 kuna. Umirovljenici između 1500 i 2000 isplatit će se 900 kuna. Umirovljenicima do 3000 kuna će dobiti 600 kuna, a umirovljenici do 4000 kuna će dobiti 400 kuna - naveo je resorni ministar Josip Aladrović.  - Uz mirovinu i prvog i drugog stupa uračunavaju se i primanja iz trećeg stupa i drugi dodaci. Primanje nije oporezivo. Procijenjeno je da je potrebno osigurati sredstva od 600 milijuna kuna za 850 000 umirovljenika - kazao je ministar. 

- Uz mirovinu i prvog i drugog stupa uračunavaju se i primanja iz trećeg stupa i drugi dodaci. Primanje nije oporezivo. Procijenjeno je da je potrebno osigurati sredstva od 600 milijuna kuna za 850 000 umirovljenika - kazao je ministar.  Odluka o COVID-dodatku je izglasana na Vladi. Aladrović je kazao kako će isplata ići u dva termina. Prvi će ići krajem travnja, dok drugi u srpnju.  - Posljednji redovni izbori održani su 2017. godine. Idući izbori trebali bi se održati 16. svibnja 2021. godine, stoga je raspisana odluka o održavanju izbora. Raspisivanjem tih odluka prestaje dužnost svim dužnosnicima. Također, za navedene odluke stupit će na snagu 15. travnja - kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.  Vlada je prihvatila sve predložene odluke o lokalnim izborima, čim su oni i raspisani. 

Izvor:www.vecernji.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI