Vlada najavila podršku mladima u rješavanju stambenog pitanja kroz novi model stanogradnje

Arhivska fotografija
(FOTO: istockphoto)

25.8.2023. | 10:17 | HINA
IZVOR: hina.hr
Pregleda: 316

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog planiranja, graditeljstva i državne imovineBranko Bačić, izjavio je da će Vlada pružiti podršku mladim osobama koje žele riješiti svoje stambeno pitanje putem kupnje ili najma stanate je najavio uvođenje modela izgradnje stanova namijenjenih za najam uz povoljne cijene najamnine, pišeHINA.

"Mladim ljudima koji žele riješiti svoje stambeno pitanje treba pomoći prilikom kupnje ili iznajmljivanja stana", izjavio je Bačić nakon sjednice Vlade.

Također,najavio je da će kroz Nacionalni plan stambene politike biti utvrđen način poticanja izgradnje stanova i rješavanja stambenih pitanja, s ciljem olakšavanja pristupa kupovini stanova ili plaćanju najamnine kroz različite oblike subvencioniranja.


Vlada razmatra i mogućnost suradnje s lokalnim samoupravama kako bi zajedno razvijali zgrade namijenjene iznajmljivanju stanova, koristeći sličan pristup, kao što je primijenjen u modelu poticane stanogradnje (POS).

Ključno je donijeti Nacionalni plan stambene politike do 2030. godine, čiji prijedlog se trenutno izrađuje, te revidirati zakone koji se odnose na subvencionirane stambene kredite i program poticane stanogradnje (POS).

Ministarstvo prostornog planiranja, graditeljstva i državne imovine aktivno radi na pripremi Nacionalnog plana stambene politike do 2030. u kojemu će se analizirati utjecaj postojećih modela za rješavanje stambenih pitanja. Razmatra se i nastavak primjene oba ključna modela.

Dva su osnovna modela postavljena kao prioritetna - prvi model, aktivan već 21 godinu, potiče kupnju stanova kroz Program poticane stanogradnje (POS), dok drugi model funkcionira na temelju Zakona o subvencioniranim stambenim kreditima.

U proteklih 21 godinu, putem programa poticane stanogradnje (POS) prodano je gotovo devet tisuća stanova, dok je putem modela subvencioniranih stambenih kredita izgrađeno oko 37 tisuća stanova.

Bačić je istaknuo da se razmatra nastavak primjene oba modela, s kontinuiranom izgradnjom stanova za prodaju putem programa poticane stanogradnje (POS) te započinjanjem izgradnje zgrada koje bi omogućile povoljniji najam stanova.

Dodatno, odbacio je tvrdnje da je subvencioniranje stambenih kredita od strane države doprinijelo rastu cijena nekretnina.

"Ne slažem se s tezom da je za rast cijena nekretnina zaslužan Zakon o subvencioniranju stambenih kredita", naglasio je, ističući da cijene nekretnina rastu i u zemljama gdje nema sličnih zakona.

(IZVOR: www.hina.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI