Vakula otkrio kakvo nas vrijeme čeka

FOTO: Screenshot: HRT

4.10.2022. | 12:01 | Index.hr
IZVOR: index.hr
Pregleda: 835

Nakon kišnih i svježih dana slijedi nam stabilno, suho, razmjerno toplo, pa čak i pretežno sunčano razdoblje, koje u ovom dijelu godine, nakon kalendarskog ili astronomskog početka jeseni, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Temperatura zraka bit će većinom čak i viša od prosječne za prvo listopadsko desetodnevlje, ali ponegdje tek nakon maglovitih i razmjerno svježih jutara, tijekom kojih je u gorju pri tlu moguć slab mraz pa je u prometu nužan oprez i zbog moguće skliskih kolnika.

Ni na Jadranu neće biti odveć vjetrovito - samo će još u utorak ponegdje puhati jaka bura i sjeverozapadni vjetar, uz obalu mjestimice i jugozapadni, pri čemu će temperatura mora i dalje biti uglavnom viša od 20°C, prognozira Vakula.


U utorak pretežno suho i sunčano, u nizinama magla

U utorak još samo ponegdje u Slavoniji, Baranji i Srijemu može pasti malo kiše. No, i u ovom, u utorak našem najoblačnijem području, bit će i sunčanih sati, ujutro samo rijetko i mjestimične magle, budući da će još puhati umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 7 do 9°C, a najviša između 18 i 20°C.

Zbog manje oblaka i slabijeg vjetra u središnjoj Hrvatskoj još osjetno svježije jutro od onoga na istoku, a i magla će biti češća. Ponegdje se ne smije isključiti ni mogućnost slabog mraza pri tlu, uglavnom u Zagorju. Tijekom pretežno sunčanog dana najviša temperatura uglavnom 20 i 21°C.

Na također većinom sunčanom sjevernom Jadranu i do 23°C, dok će u malo oblačnijem gorju poslijepodne biti oko 18°C, a još veće odstupanje od prosječne temperature za početak listopada bit će ujutro, kada će se temperatura zraka na 2 metra visine spustiti ponegdje i do samo 3, 4°C pa je pri tlu moguć i slab mraz. U prometu je nužan oprez i zbog mjestimične magle, na Jadranu u noći i ujutro bure, još gdjegod na udare i olujne.

I u unutrašnjosti Dalmacije te pogotovo na srednjem Jadranu još ujutro mjestimice olujni udari bure, a poslijepodne uglavnom umjeren sjeverozapadni vjetar, uz obalu ponegdje i jugozapadni, pa će more veći dio dana biti umjereno valovito, u noći i ujutro i valovito. Uz malo ili nimalo oblaka temperatura zraka ujutro će biti od 13 do 16°C, u unutrašnjosti oko 8°C, a najviša između 22 i 24°C.

Podjednaki vremenski i morski uvjeti bit će i na jugu Hrvatske, pa će vjerojatno još biti kupača u moru temperature od 20 do 22°C.

Stabilnije vrijeme u nastavku tjedna

U nastavku tjedna mnogima još povoljnije, na Jadranu uz vjetar, slabiji nego u ponedjeljak i utorak te uz pretežno sunčano vrijeme i porast temperature zraka, ali nakon jutra u srijedu malo svježijeg, u petak pak ponegdje moguće maglovitog.

Još češće, ali vjerojatno ne i dugotrajne, magle bit će u kontinentalnom području, gdje također slijede stabilni, suhi i uglavnom sunčani dani, prognozirao je HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Izvor: www.index.hr 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI