Upozorenja nikad dosta. Još jedna računalna prevara

FOTO: EPA

13.10.2022. | 20:00 | PU brodsko-posavska
IZVOR: PU brodsko-posavska
Pregleda: 1616

Jučer je 32-godišnjak u Policijskoj postaji Slavonski Brod s Ispostavom Vrpolje prijavio kazneno djelo računalne prijevare. Oštećeni je putem društvenih mreža ostvario kontakt sa osobom koja je dala oglas o prodaji konzole za igre u vrijednosti oko četiri tisuće kuna. Nakon toga je e-mailom dobio internetski link te otvorio aplikaciju za plaćanje i unio svoje podatke i podatke bankovne kartice. Zatraženo je potvrđivanje plaćanja tri puta, što je i učinio. Potom je saznao da je sa njegovog računa skinuto oko 12 tisuća kuna, te mu se osoba s kojom je prethodno ostvario kontakt više nije javljala.  Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja navedenog kaznenog djela.

Savjetujemo građane da budu oprezni i koriste samo poznate web trgovine. Uvijek ažurirajte lozinke s kojima pristupate kupnji i ne dijelite olako svoje osobne podatke. Provjerite ima li trgovina SSL certifikat, što je važno radi zaštite podataka o plaćanju. 

Zaštitite svoje računalo instalacijom antivirusnog softvera, te uvijek pazite na koje se mreže spajate (izbjegavajte otvorene WiFi mreže), te također izbjegavajte online kupovinu na javnim mjestima. 


Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a


VIŠE NA TEMU:
POLICIJA
PREVARA
INTERNET
NOVAC

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI