Učestalo mokrenje - uzroci i liječenje za muškarce i žene

Upala mjehura
(FOTO: )

13.9.2021. | 10:42 | Promo
Pregleda: 2169

Učestalo mokrenje, tj. neprekidna potreba za pražnjenjem mjehura, može biti simptom cijelog niza različitih zdravstvenih problema. 

Ova vrsta smetnje pogađa i muškarce i žene, a može bitno utjecati na kvalitetu naših života - traženje toaleta svako malo neugodna je situacija koja onemogućava normalno svakodnevno funkcioniranje.

S obzirom da se radi o simptomu koji se može povezati s raznim bolestima, dobro je biti informiran o tome kada potražiti liječničku pomoć i znati kada bi se moglo raditi o težem problemu.


U svakom slučaju, osjetite li ovakve probleme, nemojte ih ignorirati.

No krenimo od početka.

Zašto dolazi do učestalog mokrenja?Koliko je učestalo mokrenje zapravo učestalo? Ukratko, sve iznad šest ili sedam mokrenja dnevno pri unosu dvije litre tekućine spada u ovu kategoriju.

Kao što smo već rekli, potencijalnih razloga za ovo je mnogo. Od težih problema, bubrezi su često jedan od glavnih sumnjivaca, ali tu su i prostata, dijabetes, neke vrste tumora, pa čak i spolne bolesti.

Međutim, najčešće se radi o puno blažim problemima. Zapravo, vodeći uzrok učestalog mokrenja je bakterijska upala mjehura, a ovakve probleme često imaju i trudnice.

Povećana konzumacija alkohola također može biti uzrok ovog problema, ali dobra vijest je da postoji prirodna pomoć kod učestalog mokrenja koja je lako dostupna.

Ipak, postoje određene razlike između muškaraca i žena kada je učestalo mokrenje u pitanju, a jedan od glavnih razloga su anatomske razlike između dva spola. Kod muškaraca je često u pitanju prostata, dok kod žena važnu ulogu igra položaj unutarnjih organa.

Učestalo mokrenje kod muškaraca

Problem učestalog mokrenja najčešće pogađa muškarce srednje i zrelije dobi. U velikom broju slučajeva radi se o problemima s prostatom koja može biti povećana, ali i zahvaćena rakom. 

U svakom slučaju, mokrenje će biti otežano i nakon njega će kod pacijenta uvijek ostati osjećaj da se mjehur nije ispraznio do kraja.

Međutim, vrlo raširena dijagnoza kod muškaraca s ovim zdravstvenim problemom je prostatitis, tj. upala prostate. Ona se javlja u tri oblika - akutnom, kroničnom bakterijskom i kroničnom nebakterijskom.

Akutni prostatitis je nalik ostalim upalama jer se javljaju slabost i povišena temperatura uz bol pri krajnjem kraju debelog crijeva. Kronični oblik bolesti, s druge strane, zaslužuje malo više pozornosti.

Kronični prostatitis - uzroci i simptomi

Kronični bakterijski prostatitis često je popraćen i upalom sluznice mokraćnog mjehura, a najčešće ga uzrokuju bakterije koje do prostate stigle iz probavnog sustava. Međutim, moguće je da do razvoja ove bolesti dođe nakon spolnog odnosa., dakle, ima dvije podvrste - bakterijski i nebakterijski. 

Kronični nebakterijski prostatitis, s druge strane, može se prepoznati po snažnoj boli u zdjeličnom području koja je uzrokovana ozljedama prostate ili problemima u živčanom i imunološkom sustavu.

Obje vrste ove bolesti mogu potrajati mjesecima, a glavni simptomi su problemi s mokrenjem i bolne ejakulacije.

Učestalo mokrenje kod žena

Učestalo mokrenje kod žena jako je često uzrokovano upalom mjehura. 

Razlog tome je anatomski jer mokraćni kanal i mjehur mogu putem svojih izbočenja doći u kontakt s kanalom rodnice. Posljedica toga je bol u zdjelici ili pritisak na rodnicu koji se manifestira osjećajem pune rodnice.

Također, žene često mokre i u zadnjem tromjesečju trudnoće.

Osim mokraćnog mjehura, čest uzrok učestalog mokrenja su i problemi sa štitnjačom, a oni najčešće pogađaju upravo žene. Ovo može dovesti do inkontinencije i noćnog mokrenja, pa se preporučuju redovite kontrole štitnjače, posebno osobama srednje dobi. 

Kako liječiti učestalo mokrenje kod žena?

S obzirom na širok spektar uzroka koji mogu dovesti do učestalog mokrenja, prije svega je potrebno postaviti dijagnozu kako bi se mogao odabrati pravilan način liječenja. To, naravno, vrijedi i za žene i za muškarce.

Ipak, kod žena se učestalo mokrenje može liječiti na specifične načine, s obzirom na njihovu izloženost ovom problemu. Ako se on javlja nakon spolnog odnosa, moguće je da se liječenje odvija antibioticima nakon svakog odnosa.

Također, za pacijentice koje su prošle menopauzu može se primijeniti vaginalna terapija koja se temelji na korištenju estrogena. 

Uz to, postoje i neki kirurški zahvati koji mogu riješiti ovaj problem pa je za odabir adekvatne terapije najbolje da se posavjetujete s vašim liječnikom.

Simptomi koji upućuju na ozbiljniji problem kod učestalog mokrenja

Uzroci i simptomi učestalog mokrenja, dakle, mogu biti raznoliki, no neke pojave bi ipak trebalo pozorno pratiti.

Jedan od glavnih indikatora potrebe da posjetite liječnika je boja urina. Ako je ona tamna i popraćena boli te ako se urin izbacuje u manjim količinama nekoliko (tjedan) dana, trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Također, moguće je da u urinu zamijetite tragove krvi, ali i da izgubite mogućnost zadržavanja urina u mjehuru. 

Ponekad se prilikom mokrenja javlja i iscjedak iz penisa ili rodnice, koji može upućivati na prisutnost bakterija, ali i na neke druge probleme.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI