U Srbiji sa Plenkovićem bio i župan Marušić

FOTO: bpz.hr

25.6.2023. | 15:53 | Brodsko-posavska županija
Pregleda: 1198

Na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, a u prigodi svečanog otvorenja Hrvatskog doma - Matice u Subotici, predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u posjetu Srbiji. Uz brojne hrvatske župane, svečanosti Hrvatskog doma, nazočio je i župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić.

U Subotici je u petak, 23. lipnja svečano otvoren Hrvatski dom, ključni infrastrukturni projekt za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Hrvatski dom je otvorio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković s predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić. U svom govoru na otvaranju Hrvatskog doma, predsjednik Vlade istaknuo je važnost toga što su obje vlade prepoznale značaj suradnje između hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj, dodavši da je ta suradnja donijela svježinu pokušajima unaprjeđenja odnosa dviju zemalja.

Hrvatski dom u Subotici predstavlja važan korak u očuvanju i jačanju hrvatske manjine u Srbiji. Prostor će služiti kao središte za djelovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća, Novinsko-informativne ustanove “Hrvatska Riječ” i Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata.


Sredstva za kupnju zemljišta i izgradnju Hrvatskog doma osigurala je Vlada Republike Hrvatske, što je od iznimne važnosti za opstojnost i institucionalno jačanje hrvatske manjine u Srbiji.

Hrvatski dom u Subotici postaje centralno mjesto za okupljanje i razmjenu iskustava hrvatske zajednice u Srbiji, te će doprinijeti očuvanju i promicanju hrvatske kulture, jezika i identiteta u regiji.

Posjet Subotici završio je sudjelovanjem na Svečanoj akademiji u povodu proslave obljetnice rođenja biskupa Ivana Antunovića – praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, na kojoj su učenicima uručena priznanja i nagrade za izniman uspjeh i postignuća tijekom školovanja.

Uz predsjednika Vlade u Srbiju su bili potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI