NASLOVNADRUŠTVO
Tri načina usoljavanja mesa za sušenje - pazite na temperaturu

FOTO: Pixabay

Tri načina usoljavanja mesa za sušenje - pazite na temperaturu

4.12.2022. 16:06 | agroklub.com IZVOR: agroklub.com PREGLEDA: 889

Salamurenje ili soljenje je tradicionalni način pripreme mesa za sušenje. Neophodno je da se nakon klanja i obrade trupa svježe meso ostavi da se ohladi. Najbolje je da se usoljavanje obavi sljedećeg dana.

Pored soli, mogu se dodavati i drugi začini koji poboljšavaju aromu i okus finalnog proizvoda. Komadi trebaju biti približno iste veličine. Prodiranje soli ovisi od količine, odnosno njene koncentracije u salamuri, samog postupka salamurenja, kvalitete mesa, trajanja procesa, a posebnu ulogu ima temperatura.

Tri načina Kako bi se procesi odvijali kako treba, neophodno je da sol dođe u neposredni kontakt. Razlikuju se tri načina.


Suho usoljavanje se obavlja jednostavnim utrljavanjem, naročito oko kostiju. Orijentacijska količina za 1 kg mesa je 100 g soli, odnosno uzima se 10 posto soli na količinu. Usoljeni komadi se odlažu u plastičnu posudu u kojoj trebaju odležati određeno vrijeme

Kod salamurenja ili mokrog usoljavanja pripremljeni dijelovi se prelijevaju salamurom koja predstavlja otopinu soli, kalijevog nitrata, šećera i drugih začina. Kalijev nitrat se dodaje kako bi se održala ružičasta boja. Rjeđe se radi ubrizgavanje salamure. Obično ljudi koji rade salamuru uzmu količinu vode koja odgovara težini mesa, a otopina treba biti 10 postotna. Na dno posude se stavljaju šunke ili veći komadi, a zatim redamo manje. Na vrh se stavlja slanina i prelijevamo salamurom. Sve treba pritisnuti kako bi bilo potopljeno u tekućini.

Kod kombiniranog načina obavlja se suho usoljavanje i dodaje se kalijev nitrat.

Temperatura je bitnaOvaj proces je ključan kada je u pitanju miris, okus, boja i kvaliteta konačnih proizvoda. Temperatura je bitan faktor. Ne smije pasti ispod 5ºC, jer tada se teže usvaja sol jer se meso stegne. Također, temperatura iznad 12ºC loše utječe na procese.

Ostaje potopljeno u salamuri sve dok se u njemu ne postigne sadržaj soli od oko dva do tri posto. Ovisno od temperature, obavlja se pretakanje salamure ili se kod suhog salamurenja obavlja okretanje u posudi. Dio s vrha stavljamo na dno, a donje dijelove na vrh. Ne treba predugo stajati usoljeno, jer će doći do presoljavanja.

Odsoljavanje toplom vodomU slučaju da ste pretjerali možete obaviti odsoljavanje. Taj postupak se odvija pomoću tople vode u koju se na 2 do 3 h potapaju presoljeni komadi.

Postupak se ponavlja ovisno od slanosti. Ostavimo meso da okapa i onda se prenosi u sušnicu

Izvor: agroklub.com





Tagovi: usoljavanje, meso, načini

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Danas pretežno sunčano s umjerenom naoblakom

.

Slavonski Brod na visokom drugom mjestu po povučenim sredstvima iz EU fondova u 2021. godini

.

Iz nabujale Save policija spasila 16 stranih državljana

.

Imamo eksploziju korisnika najnižih mirovina, a to vodi u siromaštvo

.

Kako prestati pušiti? Trikovi, savjeti i iskustva ljudi koji su u tome uspjeli

.

Poskupljenje ribolovnih dozvola razljutilo ribiče

.

Ugostitelji trljaju ruke: Imaju 40% više prometa nego u siječnju prošle godine

.

„Želiš li se mijenjati za mjesto“

.

Radovi na stambenim zgradama za mlade obitelji

.

Pogledajte metode s kojima možete provjeriti imate li loš zadah

.

Bez vage i miksera: Brzi čokoladni desert koji se napravi u tren

.

Tražite posao? Pogledajte što se nudi u našoj županiji

.

Danas djelomice sunčano i hladno

.

U Slavonskom Brodu održana Svetosavska akademija

.

POLICIJA TRAGA ZA MUŠKARCEM: Drska krađa u Sl. Brodu

.

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka na proljeće?

.

Znate li čemu služe vrećice koje dobijete s obućom? Svi ih bacate, a niste ni svjesni kakvu svrhu imaju...

.

NAJNOVIJI TRENDOVI VJENČANJA: Evo što je mladencima najvažnije...

.

Porast oboljelih od raka dojke: ʺImam osjećaj da otkrivamo malo više karcinoma u uznapredovalom stadijuʺ

.

To je gozba! Mesne okruglice zapečene u pećnici sa sirom

.

Danas promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima

.

Noćas u centru grada vrijeđao policajce

.

MUP Upozorava: Sljedeći tjedan dulja čekanja na granici sa Srbijom i BiH

.

Iz Kolibe21 objavili kako ovog ljeta neće biti legendarnih partija

.

Projekt „Pritisak za pristup“

.

Dodijeljene nagrade za kratku humorističnu priču „klUPKO smijeha“

.

S Mirkom Dusparom do punoljetnosti (I. dio)

.

Znanstveno – memorijalni skup „Opća bolnica Slavonski Brod u Domovinskom ratu“

.

Oprema za novorođenče uručena u pet brodskih obitelji

.

Danas pretežno oblačno s povremenom kišom

FOTONALAZ

FOTKA DANA: Pogledajte kako izgleda sudar jelena na Papuku!