SVINJSKA KUGA: Evo kolike će biti naknade za usmrćene svinje...

svinje
(FOTO: Foto: Depositphotos/Stramyk)

25.7.2023. | 14:02 | agroklub.hr
IZVOR: agroklub.hragroklub.hr
Pregleda: 2366

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je javno savjetovanje o Prijedlogu programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge.

Cilj je, kažu,uzgajivačima nadoknaditi tržišnu vrijednost svinja koje se usmrćuju i uklanjaju u skladu s objavljenim naredbama o mjerama kontrole za suzbijanje ASK.

Između ostalog, prijedlog navodi da će se sredstva dodijeliti proizvođačima na čijim objektima je provedeno usmrćivanje i uklanjanje životinja i zabranjeno držanje u razdoblju od najmanje 12 mjeseci.


Program se odnosi na grla usmrćena i uklonjena od dana potvrde pojave zaraze u Republici Hrvatskoj. Iznos potpore utvrđuje se sukladno broju, kategoriji i težini uklonjenih životinjatemeljem zapisnika nadležnog veterinarskog inspektora Državnog inspektorata.

Za svaku pojedinu kategoriju i težinski razred, iznos jeutvrđene temeljem izvještaja Glavne uprave Komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) u tjednu u kojem je potvrđena pojava zaraze za prasad i tovne kategorije te temeljem prodajnih cijena rasplodnih kategorija prikupljenih u izvješću Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske o prosječnim cijenama rasplodnog materijala u svinjogojstvu.

Tako će biti osigurana sljedeća naknada:

Prasad i odojci do 35 kg, 85 EUR po grlu
Tovne svinje, 2,00 EUR po kg žive težine
Nazimice, krmače i nerasti, 650EUR po grlu

Ukupna sredstva za provedbu Programa u visini od 7.500.000 eura osigurana su u Državnom proračunu RH za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025.

Savjetovanje je otvoreno do27. srpnja.

(IZVOR: www.agroklub.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI