ŠTO DANAS OBILJEŽAVAMO? Povjesničar Bašić: ’Trebala bi odati dužno poštovanje...’

FOTO:

22.6.2023. | 08:56 | SBOnline
Pregleda: 4044

Danas je Dan antifašističke borbe, što to znači pitali smo povjesničara Petra Bašića.

"Sam datum obilježava osnivanje Prvog partizanskog odijela, prve jedinice, dakle 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska. Tu se radilo o simboličnom činu, tek poslije se partizanski pokret razvijao", govori Bašić.

"Antifašizam je u osnovi današnjeg svjetskog poretka, antifašizam predstavlja suprotnost svemu onome što su fašizam i nacizam četrdesetih godina predstavljali. Naravno da imamo razne interpretacije u posljednje vrijeme, pa neki tvrde da je Hrvatska tada imala državu, da su se partizani pobunili protiv hrvatske države, što nije istina. Ne smijemo zaboraviti da je antifašizam u osnovi današnjeg svjetskog poretka i da on predstavlja pobjedu ljudskosti nad neljudskim i isključivim društvima", dodaje Bašić.


U Jugoslaviji Dan antifašističke borbe nije postojao, već ga je u Hrvatskoj uveo prvi predsjednik Franjo Tuđman. Odred koji je osnovan na današnji dan prije 82 godine tada je imao 77 boraca, koje je predvodio zapovjednik Vlado Janić Capo i Marijan Cvetković.

"Zaslužuju da se spomenici održavaju, nažalost mi smo jako puno antifašističkih spomenika maknuli i pri tome se zaboravilo da je bit partizanskog antifašističkog pokreta Hrvatska. Sve do 43. godine gotovo 80 posto svih partizanskih antifašističkih jedinica su bili Hrvati, tek poslije 44. godine s masovnim mobilizacijama u Srbiji dolazi do ustanka u nekim drugim krajevima. Hrvati su se podigli u borbi protiv onih koji su htjeli ubijati nedužne, koji su htjeli progoniti političke neistomišljenike, židove i Srbe", kazao je Bašić.

"Hrvatska bi se trebala ponosit antifašističkim pokretom, to je govorio i prvi predsjednik Tuđman. Hrvatska se danas temelji na tome što se pridružila humanosti, što je stala na stranu čovječanstva a ne na stranu nekakvih režima koji su htjeli ubijati svoje protivnike. Trebala bi odati dužno poštovanje takvim ljudima", zaključuje povjesničar Petar Bašić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI