Stiže drastično zahlađenje, minusi sve do obale, snijeg čak i u nizinama

Hoćemo li uopće imati pravu zimu i snijeg? Objavljena prognoza do kraja veljače
(FOTO: wallhere.com)

19.3.2020. | 20:38 | Index.hr
IZVOR: Index.hr
Pregleda: 3313

Izostanak hladnih prodora i snijega tijekom čitave zime te preuranjeno proljeće doći će na naplatu. 

Snažni poremećaji s Atlantskog oceana donosili su relativno topao zrak s oceana cijelom kontinentu. Pravi zimski prodori sa sjeveroistoka i istoka kontinenta u potpunosti su izostali - sve do sad. U nedjelju će zapuhati treća marčana bura, javlja Neverin.hr.

Promjena sinoptičke situacije i snažna anticiklona koja će ojačati nad sjeverom Europe, omogućit će upravo to - prodor hladnog zraka s kontinenta. U nastavku su prikazani rezultati prognostičkog modela ECMWF od subote do srijede.


Promjena sinoptičke situacije i snažna anticiklona koja će ojačati nad sjeverom Europe, omogućit će upravo to - prodor hladnog zraka s kontinenta. U nastavku su prikazani rezultati prognostičkog modela ECMWF od subote do srijede.

Očekivana sinoptička situacija omoguće direktno pritjecanje hladnijeg zraka sa sjeveroistoka.

Na visini od oko 1500 metara temperatura će se sniziti i ispod -10°C

Da stvar bude dugotrajnija, očekuje se zadržavanje tzv. "hladne kaplje" nad nama zbog koje će se hladan zrak zadržavati nad nama tijekom većeg dijela idućeg tjedna! Hladna kaplja dobro se uočava na gore prikazanim kartama.

Suha hladnoća, malo oborina

Sve će započeti u subotu u večernjim satima kada će najprije na sjeveru Hrvatske zapuhati umjeren, na udare i jak sjeverac i sjeveroistočnjak uz pritjecanje hladnijeg zraka. Do nedjelje ujutro bura će zapuhati na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a osjetniji pad temperature do večeri i u noći na ponedjeljak očekuje i Dalmaciju.

Cijeli će prodor biti praćen manjom količinom oborina i to uglavnom u unutrašnjosti. U gorju će u nedjelju pasti malo snijega, a uz zadržavanje oborina malo snijega moguće je sve do nizina. Na Jadranu će oborina biti vrlo malo ili nimalo.

Pritjecanje hladnijeg zraka nastavlja se i tijekom ponedjeljka i utorka. Posebno će hladno biti u slučaju vedre noći nakon stišavanja vjetra. U kotlinama unutrašnjosti temperatura će se spustiti i do -10°C, a mraza će biti i na obali te nekim otocima.

(IZVOR: www.index.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI