Šljive dvostruko skuplje nego lani. Uskoro kreće i berba jabuka. Hoćemo li se opet okrenuti uvozu?

Šljiva
(FOTO: Britannica)

17.8.2023. | 18:05 | RTL
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 742

Jedni traže šljivu za ljetno osvježenje, a drugi za džem. No, svi ljubitelji šljiva danas imaju jednu zajedničku stvar - šok zbog cijena po kojima se to voće prodaje.

"Svuda je tako. 1,5 eur, 2 eura po kilogramu da. A sve je skupo, pogotovo za nas umirovljenike", govori Zdenka Faber iz Zagreba.

"Ma sve je otišlo gore, nemam više kaj za reći. Nema smisla pričati sad, dva eura, jedan i pol, svejedno", kaže Mirko Šram iz Zagreba. No, prodavačima ove, pa i veće cijene nisu ništa alarmantno jer potražnja je veća od ponude.


"Nema šljiva. Jako malo, a cijena je maltene nikakva. Euro i pol kila, dva i pol eura šljiva pa to je bagatela", govori trgovac Žac.

No, građanima baš i nije, pogotovo onima koji se sjećaju kako su je lani kupovali po 70 centi. Provjerili smo kakva je situacija u voćnjacima. Vlasnik šljiva trebao je imati urod od 60 tona, a dobit će samo 20. Za to su krivi loši vremenski uvjeti zbog kojih nije bilo ni dobrog oprašivanja. Ovdje se kupci ne žale na cijene. "Prošlu i ranije godine kad je cijena bila 5,6, 7 kuna 90 posto kupaca je pitalo može li jeftinije, a sada kad je 2 eura nitko ne pita zašto je skupo i može li jeftinije", kaže vlasnik OPG-a Nenad Horvat.

izvor: danas.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI