SDP: ’Besplatni vrtići za svu djecu - bez participacije roditelja’

FOTO: GO SDP Slavonski Brod

15.7.2023. | 12:58 | SBonline
Pregleda: 1700

Danas su članovi i članice Gradske organizacije SDP-a Slavonski Brod na Gradskog tržnici predstavili program "Besplatni vrtići za svu djecu - bez participacije roditelja".


U subotu 15. srpnja predsjednik Gradske organizacije SDP Slavonskog Broda Anto Ravlić i predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP Slavonskog Broda Snežana Pavelić na štandu na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu predstavili su osnovne crte politike SDP Besplatni vrtići za svu djecu - bez participacije roditelja kojom prigodom su članovi SDP građanima dijeliti letke s potpunijom informacijom o sadržaju SDP-ove politike na navedenu temu i prigodne darove za djecu.
Obraćajući se medijima predsjednik Gradske organizacije Anto Ravlić napomenuo je da se u mandatu sadašnje Vlade broj djece koja idu u javne vrtiće povećao za manje od 3%, dok je istovremeno broj djece koja idu u privatne vrtiće rastao 10 puta brže, jer se nije dovoljno ulagalo u izgradnju novih vrtića. A vrlo jednostavno mogla se voditi potpuno drugačija politika tako da se država uključi u financiranje vrtića, ali da upravljanje i dalje ostane na lokalnoj zajednici, koja najbolje poznaje i prepoznaje potrebe svoje sredine.
To bi se provelo tako da država godišnje utvrđuje prosječnu ekonomsku cijenu vrtića (danas bi to iznosilo cca 350 EUR po djetetu) i da od toga preuzima pola iznosa (danas cca 175 EUR po djetetu), čime bi prestala potreba za daljnjom participacijom roditelja u javnim vrtićima, a u sustavu bi se osigurala i dodatna sredstva za povećanje plaća, podizanje standarda i gradnju novih vrtića. Ukupan trošak takve mjere za državni proračun danas iznosi oko 300.000.000 EUR-a, što je oko 1 % proračuna i s obzirom na današnje državne prihode potpuno je ostvarivo.Predsjednica Foruma žena SDP Snežana Pavelić je naglasila da nam ne trebaju velike parola o demografskoj revitalizaciji nego konkretni i strpljivi koraci da roditeljima i djeci omogućimo potpuno besplatan boravak djece u vrtićima a odgojiteljima bolje uvjete rada i bolje egzistencijalne uvjete. Zbog toga je naša poruka kratka i jasna besplatni vrtići za sve, zato što je to pošteno prema djeci, prema roditeljima, a posebno prema majkama i zato što je to moguće!VIŠE NA TEMU:
SDP
PROGRAM
VRTIĆI
GRAD
BESPLATNO

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI