S Mirkom Dusparom do punoljetnosti. Miran mandat (VI. dio)

Mirko Duspara
(FOTO: bedrudingusic.wordpress.com)

15.3.2023. | 18:11 | Vanja Krnić
Pregleda: 642

Gradonačelnik Mirko Duspara na pokon je dobio sa svojom ekipom stabilnu većinu u Gradskom vijeću u mandatu 2013-2017. Njegova nezavisno zavisna lista koja postaje stranka uz „potporu“ prirodnih SDP saveznika formira stabilnu većinu.

Tajna

Naravno sporazumi o formiranju vlasti nisu samo fotelje, nego projekti transparentno do bola. Znajući da je Gradsko vijeće predstavničko je tijelo građana i tijelo lokalne samouprave, koje donosi odluke i akte u okviru prava i dužnosti Grada te obavlja i druge poslove u skladu s Ustavom, zakonom….


Duspara i Lujić potpisuju tajni koalicijski sporazum. Hmm , pomalo suspektno. Što, kad i gdje su potpisali? Nama jedan direktor tu, nama jedan tu. Brod je dobio stabilnu većinu od 15 vijećnika, ali koalicijski sporazum je ostao tajan za birače . Slavonski Brod grad inovacija uveo je novu. Pojedina trgovačka poduzeća u vlasništvu grada dobila su dva direktora. Valjda je jedan bio lijevi, drugi desni tko će ga znati?

Odaklen si

Nakon niza odbijenica odlazim malo na rehabilitaciju u Krapinske Toplice. Jednostavno iznajmio sam sobu za 50 kn dan pored bolnice i pješke svaki dan na terapije. Prva terapija ujutro mi je bila neka struja u šaku. Dok je terapeutkinja za puštanje struje istu puštala u moju šaku.

Odakle ste Vi, pa tu piše Slavonski Brod! Vaš gradonačelnik je onaj Duspara? Je, sav sam ponosno rekao. O fakat suprug od moje kćeri Mihael Zmajlović boji se Vašeg gradonačelnika. Ma dajte, naš gradonačelnik je tako mirna osoba, ali zagađen zrak ga čini pomalo nemirnim.

Poziv na prosvjed Građanska inicijativa uputila je na brojne adrese političara, lokalnih i onih s nacionalne razine, međutim među okupljenima mogli su se vidjeti tek slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara i njegov protukandidat s lokalnih izbora Dragan Jelić (HDZ).

Duspara podsjeća kako su u međuvremenu u Slavonskom Brodu bili i ministar Zmajlović i predsjednik Ivo Josipović.

"Imali smo dosta sastanaka, ali za nas Brođane sve je to dosta sporo. Za slanje pokretne mjerne postaje treba dvije godine, to mi nitko ne može reći da ne može brže. Za stacionarnu postaju tri puta se poništava natječaj. Mogli smo dobiti analizu lebdećih čestica, da točno utvrdimo odakle dolaze. Ne da nekoga okrivljujemo, ali činjenica je da je puno nejasnih stvari. Ovdje je jasno da je sve što se događa povezano s rafinerijom iz Bosanskog Broda", ističe Duspara dodajući da unatoč ulasku Hrvatske u EU, pomaci prema rješavanju najvećeg ekološkog problema u Hrvatskoj mogu doći tek agilnijom međudržavnom komunikacijom“: izvor tportal. Građanska inicijativa za čist zrak okupljala je sve Brođane i pokazala još jednom da smo homogen grad , koji se nikad nije dao i neće. Naravno političari su dodatak narativu ove dobre borbe Brođana. Kasnije sam saznao da je do verbalnog sukoba došlo na jednom od mirnih prosvjeda. Svejedno lagano sam izbjegavao tu terapiju, jer ipak riječ je o struji.

Roda

Velika bijela roda postala je simbol Slavonskog Broda. Naime, završena je realizacija projekta Cvjetne dobrodošlice, kojeg čine trodimenzionalna figura rode od pet metara s proljetnicama, živom ogradom od šimšira, kalina ligustruma i grmova hibiskusa, sadnica ruža te velikog panoa dobrodošlice na ulazu u grad.

Lijepa cvjetna instalacija zamijenjena je s maketom papirnato plišane rode.Maketa je do danas prisutna, ali očigledno da ima sindrom Manolićeve dugovječnosti i da ne planira nikuda do daljnjeg. Osim na povremeno podapiranje i kod Joze krpara. Koje plaćamo svi.

Prvobitno je privlačila turiste, ali s godinama počinje ih plašiti

- Sama figura postavljene rode simbolizira zakonom zaštićenu vrstu ptica koje obitavaju u istočnom dijelu brodskog Posavlja, uključujući i krovove slavonskobrodskih kuća tradicijske arhitekture u naselju Varoš - kazala je direktorica brodske Turističke zajednice Biljana Lončarić.

U tome mandatu počinje inflacija kružnih tokova na korist svih Brođana. Renovira se i derutni Željeznički kolodvor.Polako ali sigurno se realizira projekt kojeg su čekale generacije Brođana.

Za grad je zasigurno najvažnija izgradnja podvožnjaka na željezničko - cestovnom prijelazu u Osječkoj ulici, a na čijoj provedbi su aktivno sudjelovali: HŽ Infrastruktura, Grad Slavonski Brod te Hrvatske ceste, kao investitor. Vrijednost projekta iznosila 49 milijuna kuna, a uz izgradnju podvožnjaka, radovi su obuhvatili i izgradnju odgovarajućih pothodnika za pješake i bicikliste, opremljenih rampom i dizalom za osobe sa smanjenom pokretljivošću( opp., za ljude sa sposobnosti teleportacije).

Podsjetimo, Osječka ulica jedna je od najprometnijih gradskih prometnica, predstavlja glavni istočni ulaz u grad i na njoj prosječni dnevni promet cestovnih vozila iznosi 15.000 vozila, dok je prosjek spuštanja brklje oko 45 puta dnevno. Europske norme nalažu da takvi prijelazi trebaju biti riješeni nadvožnjakom ili podvožnjakom ako imaju dnevnu frekvenciju već od 10.000 vozila.

travnja 2016 pušten „Dugogodišnje prometne gužve na pružnom prijelazu u Osječkoj ulici danas iza 18.00 sati su i službeno otišle u povijest. Naime, nakon obavljenog tehničkog pregleda podvožnjak je pušten u probni rad, a gradonačelnik Mirko Duspara je stao na čelo kolone vozila koja su prva prošla novim podvožnjakom ispod željezničke pruge u Osječkoj ulici.Koliko je ovaj projek važan za Slavonski Brod i njegova građane dokazao je upravo velik broj vozila koja su čekala kako bi među prvima mogli proći kroz podvožnjak.“.; izvor službena stranica grada.Na otvorenju nije bilo ni najzaslužnijeg lobiste bivšeg člana SDP- a, ministra bez optužnice, ali i notornog lobista našeg grada Tihomira Jakovine. On je svrstan, optužen i presuđen u kriminalne strukture politike bez da je itko ikad mu bar rekao hvala. E moj Brode, ali to je politika.

Mandat 2013-2017

Pošto nemamo pojma gdje je završio „ tajni“ koalicijski sporazum u kojem sigurno nisu bile fotelje, nego izgradnja škole Milan Amruš, a ne obično politikanstvo. Duspara je u predizborne svrhe tvrdio da će graditi i povući sredstva iz Norveške/ darovnice. Naravno još čekamo, ali u tome mandatu po prvi puta se moglo zaposliti bez stranačko partijske iskaznice. Naime ulazimo u Europsku uniju i počinje masovno iseljavanje radno sposobnog stanovništva/ obitelji iz našeg grada. Unatoč ne znanju same esencije partnerstva i braka dva partnera NLMD/ SDP u gradu je napravljeno puno, što bi tek bilo da smo znali?


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI