Stalo nam je do Vaše privatnosti i do boljeg korisničkog iskustva. Budući da SB Online i njegovi partneri koriste kolačiće, dužni smo Vas na to upozoriti i zatražiti Vašu privolu. Više o kolačićima pročitajte ovdje: Pravila privatnosti. Pročitajte i Uvjete korištenja. Nastavkom korištenja ovih stranica, prihvaćate naša Pravila privatnosti i Uvjete korištenja.
Što su kolačići i zašto ih koristimo?
Kolačići su male računalne datoteke koje program šalje Vašem pregledniku. Služe nam da omogućimo korisnicima sigurno pretraživanje našeg sadržaja (zaštita od spama), sudjelovanje u anketama, komentiranje itd. Također, koristimo kolačiće naših partnera za vođenje statistike posjećenosti i prilagođeni prikaz oglasa. Naši kolačići su potpuno bezopasni za Vaš uređaj, možete ih lako obrisati u bilo kojem trenutku.
Ako prihvaćate naša Pravila privatnosti i Uvjete korištenja, kliknite "Prihvaćam" i nastavite uživati u sadržaju. Ako, pak, ne prihvaćate, onda nemojte koristiti ove stranice.
(FOTO: Getty Images)
Složenci su divan izgovor da potrošite višak hrane iz hladnjaka, ali i pripremite sasvim nova, jednostavna jela koja služe kao ručak, večera. Isprobajte jednostavno, ali slasno jelo od piletine, riže i gljiva.
Sastojci za složenac od riže:
1 kg piletine (batci, zabatci)
225 g šampinjona
185 g riže
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
60 ml bijelog vina
300 ml pilećeg temeljca
115 g kiselog vrhnja
60 ml vrhnja za šlag bez šećera
1 i 1/2 žličice soli
1 žličica mediteranskih suhih začina
1/2 žličice mljevene paprike
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
sol, papar
Priprema složenca od riže:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzija. Očistite meso od kostiju pa ga narežite na komade i kratko popržite u tavi. Posolite i popaprite pa ostavite po strani, a u istoj tavi popržite usitnjeni luk i češnjak. Prebacite luk i češnjak u plitku vatrostalnu posudu pa pojačajte vatru na srednje jaku i dodajte narezane gljive. Kratko ih popržite pa prebacite u vatrostalnu posudu.
Ulijte vino u tavu i miješajte dok se ne rastope zapečeni sokovi te zatim dodajte pileći temeljac i maknite s vatre. Umiješajte 1 i 1/2 žličicu soli i vrhnje. Dodajte rižu u vatrostalnu posudu.
Zatim rižu prelijte temeljcem i vrhnjem pa dodajte začine. Pomiješajte rižu, luk, gljive i mješavinu začinskog bilja tako da budu ravnomjerno raspoređeni u vatrostalnoj posudi. Stavite komade piletine na vrh smjese riže u jednom sloju. Posudu čvrsto prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 45 minuta i zatim uklonite foliju. Ako složenac ima previše tekućine pecite još kratko da ispari pa poslužite posuto peršinom.
(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)