Pravi li župan na račun poreznih obveznika bespotrebne doktorate?

Ribanje župana Marušića na uranak, zbog doktorata: ʺOsobno bih volio da vi doktorirateʺ
(FOTO: )

7.3.2022. | 11:30 | Luka Safundžić
Pregleda: 4269

U tijeku je 6. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije, aktualni sat je završio, a najzanimljivija pitanja, na koja se župan Marušić "zapalio", bila su ona vezana uz doktorate.

"Koja je korist doktorata koji idu na teret poreznih obveznika. Znamo da je ta mogućnost regulirana s ugovorima. Zanima me gdje je korist, jer nigdje nije propisana kvalifikacija,  ostali korisnici ove mogućnosti, u sistematizaciji njihovih radnih mjesta, ne postoji nigdje propisano da oni moraju biti doktorati, i da to njihovo radno mjesto zahtjeva", kazao je vijećnik Robert Matasović.

"Danas objašnjavati što znači doktor znanosti, općenito, u svijetu, mislim da je to bespredmetno. To je jedan od najviših obrazovnih stupnjeva, biti doktor znanosti nije samo biti usmjerenje u svojoj struci, to je puno više. Što se tiče mog doktorata, uvijek sam želio što više ulagati u sebe, moj doktorat sam platio osobnim novcem, novcem svoje obitelji, nikako nisam išao na teret Brodsko-posavske županije. 


Doista, doktorirati nije lako, to je teško, to je zahtjevno, danas objašnjavati bilo kome, što znači doktor znanosti, to je malo bespredmetno. Što se tiče doktorata u Brodsko-posavskoj županiji, mislim da su svi doktorati u Upravi, bavili se onime što rade, doktorirali su na onim poljima gdje su radili. Naravno da unaprijedite radnika, ne može svatko biti doktor znanosti i da ima plaćeni doktorat, trebate imati kvalifikacije, mogućnosti i kompetencije da doktorirate. Vjerujem da nećete biti zadovoljni ali ne znam što bi vam tu uopće odgovorio", kazao je župan Marušić.

"Nisam vas mislio prozvati na ovaj način, pa sam naveo vašu instituciju samo kao primjer. Vama svaka čast što ste to osobno financirali, to pozdravljam. Zanima me korist, korist koju porezni obveznici plaćaju i još će plaćati, jer korisnici koji završe doktorat će tražiti zadovoljštinu sa svojim koeficijentima. Žiteljima naše županije je to trošak, koristi nemaju", kazao je vijećnik", kazao je Matasović.

"Na kojem bi mjestu po gospodarskom razvoju bila naša županija, da nemamo ove doktorate koje imamo", upitao je vijećnik Zoran Marijić.

"Osobno bih volio da vi doktorirate, pa ćete onda vidjeti sve benefite i koristi koji ćete imati", odgovorio je župan Marušić.

"Hvala na lijepim željama, nisam vas to pitao, pitao sam na kojem je mjestu gospodarskog razvoja RH bila Brodsko-posavska županija da nemamo ove doktorate.Činjenica je da smo sad zadnji ili predzadnji. Vi ste nama naglašavali kako je to dobro, kako se napredovalo, kako imaju šire poglede i sve ostalo. Župane jednostavno sam pitanje postavio, vi ste otišli u drugu stranu", kaže Marijić.

Dodajmo ovome, kako je Brodsko-posavska županija unazad pet godina, na školovanje službenika i namještenika, potrošila 253.569,45 kuna.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI