NASLOVNADRUŠTVO

Recept za prefini talijanski desert od samo tri sastojka

24.6.2022. 19:33 | punkufer.dnevnik.hr IZVOR: punkufer.dnevnik.hr PREGLEDA: 356

Slatko vino, jaja i šećer sve je što vam treba za gustu, mirisnu i neodoljivu kremu koju možete poslužiti s piškotama, posipati čokoladnim mrvicama, koristiti kao nadjev za palačinke ili poslužiti u visokim čašama s omiljenim voćem.

Ljeti osvježava, a zimi, poslužen topao, zabaione ili zabaglione grije poput zagrljaja. Prema nekim teorijama zabaione je nastao davnih dana na Siciliji, a drugi pak tvrde kako izgledniji scenarij uključuje redovnika San Pasqualea iz Torina, koji je u 16. stoljeću opojnu kremu "prepisivao" kao recept protiv umora kada bi se žene tužile na bezvoljne muževe.

Još jedan od mogućih očeva recepta bi mogao biti Giovanni Baglioni, poznat kao Zvan Bajòun, koji je navodno smislio zabaione posve slučajno kada je tijekom rata vojnicima pripremio jelo od jedinih dostupnih sastojaka. U njegovu slučaju nije se radilo o kremi, nego o juhi koja je okrijepila trupe.


U Veneciji se zabaione najčešće posluživao kao hladno osvježenje, a renesansni chef Bartolomeo Scappi recept je oplemenio cimetom, ali i neutralnim pilećim temeljcem te maslacem. U 17. stoljeću u zabaione su se počele dodavati i pistacije.

Sastojci za zabaione:
3 žumanjka
3 žličice šećera
Vino po izboru: marsala, muškat ili porto

Priprema zabaionea:

- Odvojite žumanjke i stavite ih u posudu u kojoj ih možete kuhati na pari. Sačuvajte ljusku jaja jer će vam trebati da izmjerite količinu vina za recept. U polovicu slomljene ljuske jajeta do polovice ulijte vino pa ga dodajte žumanjcima. Dodajte i šećer. Umutite sastojke dok se dobro ne sjedine pa ih stavite da se kuhaju na pari.
- Žumanjke zagrijavajte postepeno da se ne bi zgrušali. Lagano miješajte na pari dok ne dobijete gustu i glatku kremu. Trebat će vam od 5 do 10 minuta.
- Ako kremu želite poslužiti hladnu, posudu sa zabaioneom stavite u veću posudu koju napunite ledom i hladnom vodom pa miješajte dok se ne ohladi. Prema želji ukrasite voćem.

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)




*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

EVO REKORDERA: Policija provodila pojačan nadzor

.

POLICIJA OBJAVILA FOTKU: Evo kako Brođanin uzgaja marihuanu

.

EVO KAKO JE BROĐANIN PREVAREN: Policija traga za počiniteljem

.

Hugići iz Slavonskog Broda brončani na državnoj završnici u odbojci

.

RADIT ĆE I SUBOTOM: Objavljeni detalji

.

Sve više slučajeva ‘prebjega’ stranih radnika iz Hrvatske: Iz tvrtke odlaze s mobitelima i u radnoj odjeći

.

Pčelari u teškoj situaciji: “Meda je malo, prinosi su dosta smanjeni”

.

I OVO SE DOGAĐA: Lopov provalio u kuću i ukrao smrznuto meso iz hladnjaka

.

Hoće li se u Hrvatskoj uskoro s hrane ukinuti oznaka ʼnajbolje upotrijebiti doʼ?

.

Večeras spektakl na nebu: Evo detalja

.

Povlači se poznata hrana za pse, nemojte ju davati kućnom ljubimcu

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

.

Evo koji će biti najmanji iznos koji ćete dizati na bankomatima kad se uvede euro

.

Proslavljen blagdan sv. Lovre u Sl. Brodu

.

OVO MORATE PROČITATI: Za sve rođene 1950-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih...

.

Upišite svoju djecu u preostala dva ciklusa Brodskog ljetnog kampa

.

Brodski policajci spremni za Schengen

.

DNEVNIK BOLESNIKA: Odbijenice u brodskoj bolnici

.

S više od dva promila pobjegao s mjesta nesreće

.

PROVALILI U KUĆU: Policija objavila detalje

.

POTRAGA ZA BROĐANINOM SE NASTAVLJA: Kćerka ne odustaje. Evo gdje je njen otac dosljedni put viđen

.

Pazite što klikate! Prevaranti u lovu na korisnike hrvatskih banaka

.

Stižu velike promjene oko iznosa, naknada i ostalog: Ovo je šest stvari koje morate znati ako koristite bankomate

.

Kukuruzu nema spasa, a ratari nakon ekstremne suše pitaju - ima li smisla ići u jesensku sjetvu?

.

Čak 67 posto Slavonaca ove godine neće na more, godišnji najčešće provode kod kuće

.

Ledeni ʺčajʺ koji diže iz mrtvih: Recept za ljetni punč koji najprije hladi, a potom grije

.

IMAMO FOTOGRAFIJE: Jutros sletio brodski kamion

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

.

DOZNAJEMO: Evo koliko je uginule ribe izvađeno. Duspara gostovao na RTL-u

.

Nadbiskup Đuro Hranić predslavio svetkovinu sv. Dominika te obljetnice zavjeta

FOTONALAZ

KRENULO SE S EUROM NA BRODSKOJ TRŽNICI: Evo koliko košta rajčica