Recenzija jučerašnjih EU izbora. SDP u finišu ubacio ježa u gaće HDZ-u

Recenzija jučerašnjih izbora. SDP u finišu ubacio ježa u gaće HDZ-u
(FOTO: Neven Bučević)

27.5.2019. | 15:20 | Autor Ivica Janković
Pregleda: 2057

Osim što su manje više već svima, koje politika zanima rezultati jučerašnjih izbora za EU parlament poznati, red je i osvrnuti se na njih generalno, te iste prokomentirati.

Naime, prvenstveno što bode u oči, je prepolovljeno biračko tijelo HDZ-a. 2014. godine za EU parlament HDZ je izvukao u svoju korist 41,42% birača, za razlike od jučerašnjih izbora kad su polučili rezultat od 22,72%. Treba biti objektivan, napomenuti da je tad HDZ izašao na izbore u koaliciji 6 stranaka, na kojoj listi je opet najviše glasova pridonijela osoba koja nije iz redova HDZ-a, odnosno Ruža Tomašić, koja je za svojim imenom povukla 107 tisuća glasova. Očito je bilo više krivih procjena, u više smjerova od analitičkih stručnjaka u HDZ-u. Pretpostaviti da osoba koja je na zadnjim izborima za sobom povukla 107 tisuća glasova, da na ovim neće povući barem polovicu, suludo je, obzirom da su se glasovi vezali isključivo za njeno ime i prezime, ponavljamo suludo je bilo pomisliti da su glasovi došli isključivo zato što je na listi HDZ-a.

Nadalje, Plenkovićevom politikom "Ako su svi za, i ja sam protiv" urodila je političkim kolapsom, i u konačnici situacijom koja bi mogla izgledati u smislu, ubacio SDP izborima HDZ-u ježa u gaće, pa se sad zabavljajte sami sa sobom, i koljite se, dok ćemo mi na krilima dobrog rezultata dalje zbijati redove. Slagati kako smo mogli pročitati zadnje dane iz više izvora samovoljnu listu, bez konzultacija, svih krakova HDZ-a, također se pokazalo lošim rezultatom, poslušati, a ne uzeti u obzir stare veterane HDZ-a, loš je politički potez, i demotivirajuće za iste, što se opet jednim dijelom odrazilo na rezultat.


Također procijeniti, da dobar dio kandidacijskih lista desnog političkog spektra neće odnijeti ništa, ili malo glasova, svakako je nečija loša procjena, ili HDZ-ova doktrina primijenjena na razbijanje desnice u njihovu korist, koja je palila na izborima za Hrvatski sabor, očito nije donijela ploda za EU parlament, odnosno urodilo je s rezultatom dva euro zastupnika sa skoro pa krajnje desnice.

Treba razmišljati i na način, odnosno frustrirane građane Republike Hrvatske koji su silom prilika iselili van domovine trbuhom za kruhom, misleći pri tome da je udio toga stanovništva mahom, ako jesu političkih razmišljanja koja nemaju dodira s HDZ-om, što rezultira da biračko tijelo koje je u Hrvatskoj i samo je počelo mijenjati svoje političke stavove, koji se bitno razlikuju od HDZ-ovih, koje su pretočili u glasove drugih kandidacijskih lista za EU parlament. HDZ olako shvaća svoje biračko tijelo, misleći da su njihovi od kolijevke do groba. Očito nije tako. To je ono što će ih i u budućnosti dodatno košta odljeva njihovih glasova.

Odnio je HDZ pirovu pobjedu, ali ni približno ne tako nadmoćno koliko se očekivalo, sasvim sigurno će i u bliskoj budućnosti, sastav Hrvatskog Sabora drugačije izgledati, a udio drugih stranaka sve veći. Prisjetimo se samo nekoliko saziva Sabora unazad, jaki SDP, još jači HDZ. Sad je tu u Hrvatskom Saboru i MOST, i Živi zid, koji nisu zanemarivi. Sastav Sabora se evidentno, istina polako, ali činjenično mijenja. Potvrdu možemo pronaći i u jučerašnjim izborima.

Nadalje, SDP, koji nije previše eksperimentirao, na listu je išao s prvotimcima, što se pokazalo kao dobar politički potez, da nisu unazad dvije godine imali toliko odljeva čelnika stranke, toliko peripetija, i raskola, da su ostali homogeni, pitanje je, je li bi HDZ sad imao dva ježa u gaćama, i našao se u još dubljim problemima. SDP će svakako ovu situaciju iskoristiti za zbijanje redova, homogenizaciju, vraćanje starih političkih lisaca u svoje trupe. Očito je da su dotaknuli dno, i očito je da su se polako počeli stabilizirati, i politički se uzdizati. Tako da SDP-u procjenjujemo danji politički, ne veliki uzlet, koji će ovako ili onako HDZ-u zadati dodatne probleme.

Suverenisti, koalicija pet desno orijentiranih stranaka, na čelu s Ružom Tomašić, koja je kako smo rekli protekle izbore za EU parlament pridobila simpatije 107 tisuća glasača, nije bilo teško za procijeniti, obzirom i na njen rad u EU parlamentu, da ove izbore za svoje ime i prezime mora vezati, barem polovicu birača. Odnosno barem 50-tak tisuća, bez obzira što nije na listi HDZ-a. Napravivši polubrend od svojeg imena unazad nekoliko godina ta brojka je bila realna opcija. Ruža je povukla jučer za sobom nepunih 70 tisuća glasača, što je respektabilna broja, i pojedinačno sveukupno najbolja. Ostatku ekipe nije trebalo puno truda da povuku još jedan dio birača i tako prijeđu izborni prag, a prešli su ga toliko da im nije puno falilo čak za još jednog zastupnika. Podcijeniti ovu kandidacijsku listu svakako iskusni političari nisu trebali niti u najluđim snovima, ali eto očito jesu, rezultat je sada takav kakav je.

Kandidacijska lista grupe birača Kolakušić Mislav, iznenađenje narodu  možda i je, ne toliko onima koji se neovisno i objektivno bave politikom. Naime, situacija je što se Kolakušića tiče vrlo jednostavna, kako su mnogi i izjavili jučer da im nije bio jasan njegov izborni program, niti su jasno upoznati s njime. Nije bio jasan jer ga defacto nije niti bilo. Bilo je u onoj mjeri, na način, oni koji su pratili, a mediji su pratili političke korake. Bazirao se prvenstveno na digitalne medije, i socijalne mreže, koje su progresivno rasle. Usporedbe radi, dugogodišnja Facebook službena stranica HDZ-a ima 60-tak tisuća svojih fanova, dok Kolakušićeva praktički nedavno otvorena ima 150 tisuća, targetiranih osoba (ciljanih) da ne idemo sad u detalje. To je jedan dio, drugi dio, jasno je glasno, odlučno govorio narodu u svojoj kampanji ono što narod želi čuti. Takav naputak je može biti išao od njega prema PR-u, koji je dalje dobro posložio onaj dio na koji će se biračima prezentirati, javno, i osobno, pridodavši onaj dio gerila marketinga, zbirno mu je bilo dovoljno za osvajanje mandata u EU parlamentu, i izađe kao pobjednik, iznenađenje izbora.

Živi zid je očekivano dohvatio jednog EU parlamentarca, obzirom na njihovu polu teatralnu progresivnu politiku zalaganja i "gubljenja glave" za narod, silna privođenja, hapšenja, cjelokupnom situacijom nisu postali iznenađenje izbora. Rezultat je bio onakav kakav su i oni sami očekivali. S time da su sada dodatno učvrstili svoju poziciju "ozbiljne" stranke, na koju sad svatko mora računati, bez prevelikih oscilacija, sad su dio političke karte Hrvatske, tako će i ostati, ako uzmemo i terenski rad kao parametar, jer su vrijedno stvarali, i stvaraju svoju političku infrastrukturu na području cijele Hrvatske.

Amsterdamska koalicija sedam stranaka na čelu s četvorkom; Flego, Bahtijarević, Beljak, Mrak-Taritaš. Također očekivano osvaja mandat u EU parlamentu. Župan Istarske županije, računajući pri tome na uvijek homogeni IDS, pridonio je listi 30,03% glasača, očekivano su povukli i doktor Bahtijarević, kao priznati doktor bez mrlje na imenu i prezimenu, predsjednik HSS-a, Beljak dovoljno je animirao svoje biračko tijelo sa uporištem u matičnoj stranki, svepoznata Mrak-Taritaš, očigledno ima i svoje stalne simpatizere, koji je nisu ovaj puta iznevjerili. Četiri imena 73% učešća na listi, očekivano i zasluženo.

Narod se politički budi, narod počima samostalno politički razmišljati, narod želi promjene, s jučerašnjim danom počeli su ih i stvarati. Dokaz tome će biti i razne političke peripetije između vladajućih.


/Ivica Janković/


VIŠE NA TEMU:
IZBORI
EU PARLAMENT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI