Razmišljate o odlasku na rad u Njemačku? Objavljeno tko ima ima najviše, a tko najniže satnice

3.6.2023. | 14:00

danas.hr
IZVOR: danas.hr

Pregleda: 1326

NOVO

U slijetanju motocikla teško ozlijeđen 21-godišnjak - upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje
Za sutra izdan crveni i narančasti alarm za cijelu Hrvatsku. ’Najneugodnije će biti tijekom subote.’
Slavonski Romeo i Julija. Zatočio bivšu i rekao da će skončati kao ljubavni par
Vlada najavila podršku mladima u rješavanju stambenog pitanja kroz novi model stanogradnje
Sve tajne savršene šalše: Trikovi za prefini umak od rajčice kojega nikada ne možete skuhati previše
Slovenac švercao ljude. Pokušao ih dovesti do Italije
KK Brod će od ove sezone igrati Drugu ligu Istok!
/FOTO/ Održan tradicionalni šagovski turnir u Bukovlju: Prvo mjesto osvojio Hrvoje Grčić iz Pleternice, drugo Marko Vranjić iz Garčina
NIJE JOJ DOSTA? Dusparina zamjenica pokušala ’ubrati’ još novaca
Horor priče iz hrvatskih ordinacija: Doktori posuđuju novac od pacijenata, vrijeđaju ih, jedu za vrijeme pregleda….

Arhivska fotografija
(FOTO: 034 portal)

3.6.2023. | 14:00 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 1326

Čak 40 posto zaposlenika u Njemačkoj promijenilo bi svog poslodavca, a niske plaće uglavnom su razlog za to.Fenix Magazinpiše da plaća u Njemačkoj ovisi o raznim čimbenicima, od obrazovanja do opsega posla.

Podaci Destatisa, njemačkog Saveznog zavoda za statistiku, pokazali su da je prosječna njemačka satnica u travnju prošle godine iznosila 24,77 eura pa je tako prosječna mjesečna plaća stalno zaposlenih iznosila 4105 eura bruto.

Istraživanja Destatisa pokazala su i da viša razina obrazovanja donosi veću zaradu, a mjesečna plaća osoba bez stručne spreme je 2817 eura bruto. Plaća onih s majstorskom, tehničkom ili sličnom školom iznosila je oko 4826 eura, a primjerice zaposlenika s doktoratom iznosila je prosječno mjesečno 8687 eura.


Ipak, skoro dvije trećine svih zaposlenika ima ispodprosječnu mjesečnu plaću.

Statistika je pokazala da je najveća satnica u zanimanjima iz prirodnih znanosti, geografije i informatike, gdje prosječna iznosi 24,31 eura. Na drugom su mjestu administracija, pravo, organizacijske vještine poslovanja i računovodstvo, u kojima prosječna satnica iznosi 22,70 eura.

Slijede jezik, književnost, humanističke, društvene i ekonomske znanosti, a u ovim zanimanjima prosječna satnica iznosi 21,82 eura. Na četvrtom su mjestu mediji, kultura, umjetnost i dizajn, a prosječna je satnica 20,20 eura.

Na petom su mjestu područja iz zdravstva, socijalne djelatnosti i obrazovanje, u kojima je prosječna satnica nešto veća od 20 eura, odnosno iznosi 20,08 eura. Sljedeće je vađenje sirovina i proizvodnja - zanimanja u kojima je prosječna satnica 18,51 eura.

Sedmo je područje graditeljstva, arhitekture i geodezije u kojima je prosječna satnica 17,76 eura. Zatim su komercijalni poslovi, robni promet, prodaja, hotelijerstvo i turizam, a ovdje je prosječna satnica 17,22 eura.

Predzadnje mjesto zauzela su područja transporta i logistike, sigurnosti te čišćenja u kojima je zaposlenici prosječno po satu zarade gotovo 15 eura, točnije 14,96 eura. Na samom su se kraju smjestila zanimanja u poljoprivredi, šumarstvu, stočarstvu i hortikulturi, a satnica je samo 12,67 eura, prenosiDanas.hr.

(IZVOR: www.danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI