Raste broj krađa u trgovinama, pogledajte koji proizvodi su na meti lopova

FOTO: Arhiv

22.3.2023. | 09:08 | N1 Hrvatska
IZVOR: n1info.hr
Pregleda: 1396

Policijske uprave redovito na svojim stranicama izvještavaju o kaznenim djelima koje uključuju i krađu. Tako je primjerice istarska policija u petak objavila da su uhvaćeni serijski kradljivci iz trgovina koji su djelovali na području Istre. Oni su ukrali veću količinu parfema, ali i nekih drugih artikala.

Samo dan kasnije dogodio se incident u jednoj trgovini u Medulinu kada je žena ukrala nekoliko bocaalkoholnih pića i fizički nasrnula na djelatnicu koja ju je pokušala spriječiti u kaznenom djelu.

I brodsko-posavska policija je objavila da su uhićene tri osobe koje su krale iz trgovina. Policija im je oduzela čak 79 raznih prodajnih artikala u vrijednosti od 3000 eura. Oni su krali razne prehrambene, kozmetičke i druge prodajne artikle, koje su skrivali u odjeći, prolazili pored blagajne ne plativši iste.


I druge se policijske postaje suočavaju s pljačkama i razbojništvima, pri čemu kradljivci ponekad djelatnicima prijete i pištoljem, što potvrđuje i slučaj od vikenda u jednoj zagrebačkoj trgovini. Policija je potvrdila da je muškarac prijetio vatrenim oružjem i oštrim predmetom 22-godišnjem djelatniku kako bi otuđio novac.

Povećan broj krađa Budući da ovakve izvještaje čitamo gotovo svakodnevno diljem Hrvatske, provjerili smo je li povećan broj krađa iz trgovina. Iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) su nam potvrdili da je prošle godine doista bilo više krađa u trgovinama nego godinu dana ranije.

“Tijekom 2021. godine evidentirali smo 1.581 kazneno djelo krađe iz trgovina,a 2022. godine 1.844 takvih kaznenih djela. U 2021. godini razrješeno je 1007 kaznenih djela, dok je 863 kaznena djela naknadno razrješeno. U 2022 godini razrješeno je 1.209 kaznenih djela, dok je 1.060 naknadno razrješeno”, rekli su nam iz MUP-a.

“U siječnju 2023. godine evidentirana su 152 kaznena djela krađa iz trgovina, a razješeno je 98 kaznenih djela. Naknadno je razrješeno 86 kaznenih djela”, dodaju.

Kontaktirali smo i neke od većih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj kako bi provjerili kakva je situacija s krađama kod njih, no oni uglavnom nisu primijetili povećan broj krađa.

Iz Konzumasu nam odgovorili da nisu zabilježili povećan broj krađa u svojim poslovnicama. “Konzum s ciljem prevencije ulaže značajna sredstva u tehničku i tjelesnu zaštitu, kako naših zaposlenika i kupaca, tako i prodajnih mjesta i centara te svih kategorija prodajnih artikala”, dodali su.

Sličan smo odgovor dobili i iz Kauflanda. “Kako bismo osigurali sigurnost naših zaposlenika i kupaca, u našim trgovinama imamo zaštitarsku službu, video nadzorni sustav, elektronsku i mehaničku zaštitu i sl.”

Dodaju da nisu primijetili veći broj krađa pa stoga njihovi proizvodi nisu dodatno zaključani, iako se neki električni uređaji mogu kupiti isključivo preko info pulta ili blagajne.

U trgovinama Lidlau Hrvatskoj generalno nije zabilježen porast krađe proizvoda, no izuzetak je grad Zagreb. “Ono što je primijećeno jest porast krađa ZG vrećica za otpad u zagrebačkim trgovinama”, kazali su nam iz Lidla.

(Izvor: N1 Hrvatska)


VIŠE NA TEMU:
KRAĐE
TRGOVINE
PROIZVODI
LOPOVI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI