Radi li se o opasnom sukobu interesa u Sl. Brodu? Odlučite sami...

3.4.2022. | 11:07

Luka Safundžić

Pregleda: 4560

NOVO

U slijetanju motocikla teško ozlijeđen 21-godišnjak - upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje
Za sutra izdan crveni i narančasti alarm za cijelu Hrvatsku. ’Najneugodnije će biti tijekom subote.’
Slavonski Romeo i Julija. Zatočio bivšu i rekao da će skončati kao ljubavni par
Vlada najavila podršku mladima u rješavanju stambenog pitanja kroz novi model stanogradnje
Sve tajne savršene šalše: Trikovi za prefini umak od rajčice kojega nikada ne možete skuhati previše
Slovenac švercao ljude. Pokušao ih dovesti do Italije
KK Brod će od ove sezone igrati Drugu ligu Istok!
/FOTO/ Održan tradicionalni šagovski turnir u Bukovlju: Prvo mjesto osvojio Hrvoje Grčić iz Pleternice, drugo Marko Vranjić iz Garčina
NIJE JOJ DOSTA? Dusparina zamjenica pokušala ’ubrati’ još novaca
Horor priče iz hrvatskih ordinacija: Doktori posuđuju novac od pacijenata, vrijeđaju ih, jedu za vrijeme pregleda….


(FOTO: Arhiv)

3.4.2022. | 11:07 | Luka Safundžić
Pregleda: 4560

Iz dana u dan, nakon našeg prvog teksta o brodskom Centru, javljaju se novi ljudi, nove osobe nezadovoljne radom ravnateljice spomenute ustanove. Objavili smo prvo kako se zapošljavalo bez javnog natječaja, uslijedio je potom demanti ravnateljice (koji je prema našem mišljenju smiješan), te smo onda objavili kako je u Centru proveden izvanredni nadzor.

Uopće ne sumnjamo kako će ovotjedni izvanredni nadzor pokazati kako su uklonjene sve nepravilnosti u radu ravnateljice slavonskobrodskog Centra za socijalnu skrb. Nadzor je slučajno ili ne uslijedio nakon našeg teksta o zapošljavanju bez javnog natječaja. 

U istom su i anketirani radnici Centra, koji nam kažu kako su zabrinuti načinom anketiranja. Naime, prema njihovim riječima kada anketu ispuniš, uobičajeno je trebaš staviti u "glasačku kutiju", a u ovom slučaju, anketu daješ u ruke ravnateljici, je li to normalno? To je novi oblik demokracije, koji je izmislila, naša ravnateljica.


Obiteljski centar - sukob interesa?

Napominjemo kako su sljedeće informacije napisane isključivo temeljem izvješća o provedenom Izvanrednom upravnom nadzoru u Centru za socijalnu skrb u Sl. Brodu (proveden od 26. do 27. studenog 2020. godine).

"Ministarstvo je dana 5. listopada 2020. godine zaprimilo dopis Sindikata u kojem se upozorava na zabrinjavajuće informacije koje su dobili vezano uz osnivanje Obiteljskog centra u Slavonskom Brodu", stoji u spomenutom izvješću.

Prostor Obiteljskog centra nalazi se u samom središtu grada, na Korzu.

"Uvidom u dostupnu dokumentaciju utvrđeno je da je ravnateljica Centra u ime Centra sklopila Predugovor o najmu prostora koji je u 4/5 u vlasništvu majke tajnice ravnateljice Centra, a 1/5 je u vlasništvu maloljetne sestre tajnice", stoji u spomenutom Izvješću.

Kako se u istom navodi predugovor je sklopljen u na godinu dana, a obitelj tajnice Centra od mjesečnog najma dobiva 7 tisuća kuna. 

"Iako je mišljenje pojedinaca koji su se obratili Sindikatu da se radi o sukobu interesa u sklapanju navedenog predugovora o najmu prostora za potrebe Obiteljskog centra, Ministarstvo nije toga mišljenja, sukladno pozitivnim propisima, ali konačnu ocjenu o tome može dati jedino nadležno povjerenstvo koje rješava o sukobu interesa", kažu u Izvješću.

Je li u pitanju sukob interesa ili ne, odlučite sami, a ovo je u najmanju ruku nemoralno. 

Predugovor se morao raskinuti?

Predugovor o najmu se morao raskinuti, ali pogađate, isto nije napravljeno.

"Povodom obavijesti Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi vezano uz sklopljeni Predugovor o najmu prostora u kojem djeluje Obiteljski centar, a čije sklapanje se prema anonimnoj prijavi Sindikatu smatra sukobom interesa, održan je sastanak u Ministarstvu 7. listopada 2020. godine na kojem je, kako proizlazi iz očitovanja ravnateljice Centra od 26. listopada 2020. godine, ista upućena na raskid predugovora o zakupu prostora za potrebe Obiteljskog centra. Iz navedenog očitovanja proizlazi da predugovor nije raskinut s obzirom na  trenutnu organizaciju Centra, potrebe korisnika, dosadašnja ulaganja u prostor", stoji u Izvješću o provedenom nadzoru iz 2020. godine.

Prostor nije primjeren? 

"Prostor se nalazi na prvom katu, sastoji se od velikih, svijetlih prostorija adekvatno opremljenih za rad Obiteljskog centra u kojem osim predstojnika rade i dvije stručne radnice. Predviđen je prostor opremljen za odvijanje osobnih odnosa djece s roditeljem sukladno odlukama o osobnim odnosima. 

Mišljenja smo da prostor udovoljava namjeni te da je prednost što se nalazi u centru grada i prema izjavama ravnateljice i predstojnika Podružnice saznaje se da su stranke zadovoljne što se prostor nalazi izdvojeno od Centra. Uvidom u dokumentaciju također je utvrđeno je da je Udruga HVIDR-a Slavonski Brod voljna donirati lift za osobe s invaliditetom u svrhu eventualnih potreba Obiteljskog centra", navodi se u izvješću iz studenog 2020. godine.

Kako nam kažu iz Sindikata, lifta, još uvijek nema. Ovim činom zakinete su osobe s invaliditetom koje žele doći u brodski Obiteljski centar. Kako će netko u kolicima, bez lifta, doći na prvi kat?


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI