PRVI DONOSIMO: Podignuta optužnica protiv vozača koji je kriv za 10 mrtvih kraj Sl. Broda, može se očekivati kazna zatvora i do 8 godina

PRVI DONOSIMO: Podignuta optužnica, može se očekivati kazna zakona i do 8 godina
(FOTO: SB Online)

18.1.2022. | 20:44 | Luka Safundžić
Pregleda: 2110

Svi se s tugom prisjećamo 25. srpnja 2021. godine, kada je rano ujutro stigla informacija o jednoj od najtežih prometnih nesreća u Hrvatskoj. Danima se pisalo o tome kako je kod Slavonskog Broda poginulo 10 kosovskih državljana. 

Krajem godine kolega Drago Hedl, doznao je kako je vozač pušten na slobodu, no nedugo nakon toga, vraćen je u zatvor u Požegu.

Kako nam je danas potvrđeno, Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Slavonskom Brodu optužnicu protiv državljanina Republike Kosovo (D.L.) zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1., 2. i 6. Kaznenog zakona.


"Okrivljenog 52-godišnjaka se tereti da je 25. srpnja 2021. oko 6:15 sati, upravljao autobusom marke Setra, kosovskih registarskih oznaka desnim kolničkim trakom u smjeru istoka, odnosno po južnoj kolničkoj traci autoceste A3, u blizini mjesta Sibinj, protivno odredbama članka 47. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama", navode iz DORH-a.

VOZAČ NIJE ZASPAO

I ako se prvobitno nagađalo da je vozač autobusa (D.L.) zaspao, iz DORH-a su opisali što se dogodilo:

"Tereti ga se da se, lakomisleno smatrajući kako neće ugroziti druge sudionike u prometu, okrenuo prema stražnjem dijelu autobusa odakle je čuo buku, tako da nije mogao pratiti prometnu situaciju ispred sebe niti pravac kretanja autobusa zbog čega nije na vrijeme primijetio da je autobus počeo prelaziti preko prometne trake za zaustavljanje vozila u nuždi i travnate bankine s južne strane kolnika sve dok nije udario prednjim dijelom u smjerokazni stupić. 

Tereti ga se da je potom poduzeo radnju skretanja u lijevo i kočenje uslijed čega je došlo do zanošenja autobusa i njegovog prevrtanja kojom prilikom je, od posljedica zadobivenih višestrukih teških ozljeda, na mjestu nesreće smrtno stradalo deset putnika, a jedanaest je putnika zadobilo ozljede teške naravi", navode. 

KAZNA ZATVORA

Kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1., 2. i 6. Kaznenog zakona, zbog kojeg se tereti vozača autobusa, predviđena je kazna zatvora od jedne do osam godina. 

Pokušat ćemo doći do izjave odvjetnika, te čim je dobijemo, objavit ćemo je.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI