Prijeti nam novi rast cijena, poskupljuje meso i mliječni proizvodi

28.5.2023. | 09:03

index.hr
IZVOR: index.hr

Pregleda: 1552

NOVO

U slijetanju motocikla teško ozlijeđen 21-godišnjak - upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje
Za sutra izdan crveni i narančasti alarm za cijelu Hrvatsku. ’Najneugodnije će biti tijekom subote.’
Slavonski Romeo i Julija. Zatočio bivšu i rekao da će skončati kao ljubavni par
Vlada najavila podršku mladima u rješavanju stambenog pitanja kroz novi model stanogradnje
Sve tajne savršene šalše: Trikovi za prefini umak od rajčice kojega nikada ne možete skuhati previše
Slovenac švercao ljude. Pokušao ih dovesti do Italije
KK Brod će od ove sezone igrati Drugu ligu Istok!
/FOTO/ Održan tradicionalni šagovski turnir u Bukovlju: Prvo mjesto osvojio Hrvoje Grčić iz Pleternice, drugo Marko Vranjić iz Garčina
NIJE JOJ DOSTA? Dusparina zamjenica pokušala ’ubrati’ još novaca
Horor priče iz hrvatskih ordinacija: Doktori posuđuju novac od pacijenata, vrijeđaju ih, jedu za vrijeme pregleda….

Prijeti nam novi rast cijena, prijeti nam poskupljenje mesa i mliječnih proizvoda
(FOTO: hercegbosna.org)

28.5.2023. | 09:03 | index.hr
IZVOR: index.hr
Pregleda: 1552

Prijeti novo poskupljenje mliječnih proizvoda, ali i mesnih prerađevina. Da se izbjegne daljnje divljanje cijena, proizvođači od vlade traže jedinstvenu stopu PDV-a na hranu od pet posto.

Dok su sir, jogurt i vrhnje istovremeno preskupi za potrošače, za proizvođače su neisplativi. Oni kažu da im država uzme sve što zarade.

"PDV na mlijeko je pet posto, na repromaterijal je 13 posto, a na proizvod koji ide vani je 25. Ovaj PDV od 25 nama uzme svu dobit u proizvodnji, a mi živimo od prerade", rekao je zaRTL DanasDarko Pavičević, šef mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela.


Nije drugačije ni proizvođačima suhomesnatih proizvoda Proizvođači suhomesnatih proizvoda govore da ni njima nije ništa drukčija situacija.

"U ovom momentu kada gledamo, država zarađuje više nego što zarađuje industrija, jer mesna industrija ne može ostvariti maržu od 25 posto dok je PDV 25 posto", kaže direktor u mesoprerađivačkoj industriji Milivoj Medven.

Proizvođači kažu da bi jedinstvena stopa PDV-a od pet posto na svu hranu bila jedino rješenje."Sve je u neredu. Nama bi pet posto PDV-a omogućilo da mi ne dižemo cijene dalje. Cijene se sigurno ne bi dizale kod nas", rekao je Pavičević.

Prošlogodišnji sniženi PDV na određene proizvode nije donio manje cijene na policama U travnju prošle godine snižen je PDV na svježe meso, maslac, ribu, voće, povrće i jaja, ali to na kraju nije donijelo niže cijene na policama trgovina. Iz Porezne uprave procjenjuju da država na nižem PDV-u nije profitirala i da je izgubila skoro 280 milijuna eura. Poduzetnici smatraju da je potrebno napraviti cjelovitu reformu da bi građani imali koristi.

"Ako dignete prag ulaska u PDV s 40 tisuća eura na 80 tisuća eura, ako smanjite porez na dohodak, adekvatno – a ne prebacivati na jedinice lokalne samouprave, ako idete sa smanjivanjem PDV-a na uslužne djelatnosti na 13 posto, odnosno proizvodnju hrane na 5 posto, u tom momentu možete očekivati i da će se cijene stabilizirati", kaže za RTL Danas Hrvoje Bujas, šef udruge Glas poduzetnika.

"Mislim i da se smanji PDV, ne bi bile cijene niže. Ništa ne bi bilo niže", komentirala je Tifa Žižić iz Zaprešića. No, njezina sugrađanka Marina Topić se ne slaže."Strašno je skupo sve, i smanjenje PDV-a bi dobro došlo svima. Na primjer, u Luksemburgu nemaju PDV", rekla je stanovnica Zaprešića.

"Na jesen će sve poskupjeti" Proizvođači kažu da je s PDV-om od 25 posto stvoren potpuni disbalans u konkurentnosti domaćih i uvoznih proizvoda dok se istovremeno domaća proizvodnja u Poljskoj štiti uz stopu PDV-a na hranu od nula posto.

"Došlo je do globalnog poskupljenja mesa i polako je nestašica mesa na tržištu. Cijene mesa su jako skočile gore i sadašnji PDV od 25 posto utječe jako na cijenu suhomesnatih proizvoda i postajemo nekonkurentni na policama", objašnjava Medven.

"Ako vi smanjite PDV s 25 posto na 5 posto, određeno smanjivanje je moguće i moglo bi biti, ali u konačnici primarni cilj je zadržati hrvatsku proizvodnju na profitabilnom nivou, što trenutačno nije", govori Bujas. No, ako stopa PDV-a ostane ista, proizvođači kažu da će na jesen sve poskupjeti.

"Poskupjet će sve što se tiče hrane, a naročito povrća i voća. Proizvodnja povrća ili proizvodnja mlijeka vam je u istom košu", kaže Pavičević za RTL Danas.

Izvor:www.index.hr


VIŠE NA TEMU:
POSKUPLJENJE
MESO
MLIJEKO
HRANA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI