Prije 29 godina tragedija na Plavom polju

FOTO: Igor Safundžić

27.5.2021. | 09:59 | Igor Safundžić
Pregleda: 1942

Današnji dan, prije točno 29 godina, zapamćen je kao jedan od najtežih ratnih dana za naš grad. Toga je dana od četničke granate poginulo troje djece, a četvero je teško ranjeno na dječjem igralištu na Plavom polju.

 Toga kobnoga proljetnog poslijepodneva, 27. svibnja 1992., dvanaestogodišnji je Dejan Mijatović nakon mjeseci provedenih u podrumu sa svojim osmogodišnjim sestrama blizankama izišao iz kuće željan igre. Zajedno s njima, na igralište u naselju Plavo polje u Slavonskom Brodu, u neposrednoj blizini zgrade u kojoj je živio, toga se dana igralo još 30-ak djece. Nažalost, njihova igra nije dugo trajala. Dejanov život prekinula je granata ispaljena sa srpskih položaja na planini Motajici u susjednoj Bosni. Udarila je u drvo i raspršila po djeci. Osim njega, ta je granata ubila i šestogodišnju Sabinu Hodžić te 13-godišnjeg Bojana Timarca, dok je jedno od desetak teško ranjene djece bila i Dejanova sestra Ana, koja je zadobila vanjski prijelom prstiju i potpuno joj je razneseno koljeno. Druga sestra Marija potrčala je kući i roditeljima rekla tužnu vijest. 

Nakon što je pala granata očevici tvrde da je to bio pravi pokolj. Užasne scene i jaukanje ranjene djece. Nikada nitko nije odgovarao za taj stravičan čin. Ne ponovilo se.


 


VIŠE NA TEMU:
DJECA
POGINULI
GRANATA
RAT

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI