Porezna pokrenula novu akciju nadzora, istražuje se oko 50.000 obrtnika paušalista

Predstavljena porezna reforma: Poskupljuju sokovi, cigarete i alkohol...
(FOTO: Arhiv)

21.10.2021. | 10:08 | Andrea Lužanac
IZVOR: vijesti.hrt.hr
Pregleda: 1104

Kako piše HRT, porezna je započela novu akciju nadzora. Ovog puta pod istragom je čak 50.000 obrtnika paušalista zbog moguće zloporabe poreznik pogodnosti i prikrivanja nesamostalnog rada. Hrvatska obrtnička komora najavljivane kontrole i ispunjavanje spornih upitnika smatra diskriminacijom obrtnika u odnosu na drug trgovačka društva.

Prema riječima zagrebačkog stručnjaka za mobilne i internetske aplikacije, koji je već dvije godine paušalni obrtnik, godišnje je moguće ostvariti do 300.000 kuna prihoda uz porezne pogodnosti.

Porezna uprava na adrese obrtnika šalje opsežne upitnike kako bi otkrili moguće nezakonitosti. Naime, sumnjaju to da se preko paušalnog obrta prikriva nesamostalan rad i da državna blagajna ostaje bez nemali poreznih prihoda.


HRT piše da Hrvatska obrtnička komora traži povlačenje spornog upitnika te sankcioniranje pojedinaca i nadzor trgovačkih društva kako se ne bi samo obrtnike stavljalo na stup srama. Isto tako upozoravaju i na neprecizne i neodređene članke zakona.

Porezna uprava je ustanovila nagli rast broja paušalnih obrtnika na informatičkom sektoru, pa je tako na informatički sektor i najveći udar. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI