Pogledajte metode s kojima možete provjeriti imate li loš zadah

FOTO: Pixabay

6.2.2023. | 11:14 | poslovni.hr
IZVOR: poslovni.hr
Pregleda: 2554

Praktički svatko je nekad zabrinut, barem povremeno, kako miriše njegov dah. Ako ste upravo pojeli nešto ljuto ili ste se probudili s laganom grloboljom, možda ste u pravu kada mislite da vam je dah manje nego ugodan.

Unatoč tome, izazovno je pomirisati vlastiti dah i točno očitati imate li halitozu, klinički naziv za loš zadah.  Ova nemogućnost točne procjene ima li vaš dah miris ili ne ponekad se naziva “paradoks lošeg zadaha”. U ovom ćemo članku raspravljati o tome možete li sami izmjeriti loš zadah, moguće uzroke ovog stanja i kako ga izbjeći, piše Večernji list.

Možemo li namirisati svoj dah?


Nema definitivnog objašnjenja zašto je teško osjetiti vlastiti dah. Međutim, ovaj se fenomen može temeljiti na sposobnosti vašeg osjetilnog živčanog sustava da se prilagodi podražajima koji se stalno mijenjaju oko vas. To je poznato kao senzorna prilagodba.

Vaše osjetilo mirisa vrlo je učinkovito u izolaciji opasnih mirisa, kao što je dim, i ugodnih mirisa, kao što je vaša omiljena hrana. Kako se vaš njuh prilagođava nadolazećim podražajima, vaš doživljaj aroma koje su vam poznate ima tendenciju da izblijedi i postane manje istaknut, pod uvjetom da nije opasan. Budući da stalno osjećate vlastiti dah i on vam ne predstavlja opasnost, naviknete se na njegov miris i prestanete ga osjećati.

Nemogućnost osjećanja vlastitog daha također može biti posljedica anatomije. Usta i nos međusobno komuniciraju kroz otvor u stražnjem dijelu usta. To može otežati točno namirisanje vlastitog daha.

Koje sve metode postoje?

Poližite zapešće i zatim ga pomirišite

Ako ste ikada gledali bilo koju komediju, vjerojatno vam nije stran stari trik dahtanja u ruku kako bismo otkrili imamo li loš zadah, ali postoji i bolji način provjere – možete polizati svoje zapešće. Nakon što poližete zapešće, pričekajte 5-10 sekundi, a zatim ga pomirišite. Ovaj postupak trebao bi vam dati prilično točan uvid kakvog je mirisa vaš zadah.

Prstom prijeđite uz korijen jezika

Naravno, ovom triku biste trebali pristupiti samo ako su vam ruke čiste. Kažiprstom lagano prijeđite preko unutrašnjosti usne šupljine uz korijen jezika. Bakterije se nekad vole nastaniti u područje koje neki zaborave ili zaobiđu iščetkati za vrijeme pranja zubi. Kada se slina osuši, pomirišite svoj prst.

Izdahnite u čistu čašu

Uzmite čistu čašu, a zatim u nju izdahnite. Čašu zatim postavite u blizinu nosa i snažno udahnite. Miris koji odmah osjetite pokazat će vam kako zapravo miriše vaš zadah. Također, možete se poslužiti neparfimiranom čistom plastičnom vrećicom, samo ponovite postupak.

Obrišite površinu jezika čistom gazom

Nakon što lagano prijeđete po površini jezika čistom gazom, pogledajte kakav je trag ostao na njoj. Ako se pojavi žućkasti premaz zadah vam trenutno baš i nije ugodan. Postupak možete napraviti i s čistom maramicom.

Upotrijebite žlicu

Čistom žlicom lagano zastružite stražnji dio jezika. Kada se osuši, žlicu pomirišite. Neće vam puno trebati da utvrdite loš zadah ako će biti prisutan na žlici.

Koristite konac za zube

Za ovu metodu izaberite konac za zube bez mirisa i okusa, a zatim ga upotrijebite kao i inače. Provucite ga među zubima, a zatim pomirišite. Loš zadah može uzrokovati i hrana koja je zapela među zubima.

Izvor:www.poslovni.hr
VIŠE NA TEMU:
MIRIS

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI