Pogledajte koliko je očeva koristilo očinski dopust

FOTO: Arhiv

18.3.2023. | 16:13 | Index.hr
IZVOR: Index.hr
Pregleda: 475

OD 1. KOLOVOZA prošle godine, kada je uveden, očinski je dopust koristilo ukupno 12.650 očeva, od čega u siječnju ove godine 2301 otac, naveo je Središnji državni ured za demografiju i mlade u povodu Dana očeva,19. ožujka.

U povodu toga Dana Ured ističe važnost ravnopravnog roditeljstva i jednako važne uloge oca i majke u djetetovu životu.

"Želimo naglasiti neprocjenjivu ulogu očeva od najranije djetetove dobi", naglašava Ured i podsjeća da je država očevima to i formalno omogućila uvođenjem očinskog dopusta od 10 ili 15 dana u slučaju rođenja blizanaca ili više djece, koji se može iskoristiti u prvih 6 mjeseci djetetova života.


Naknadu za trošak plaće roditelja u cijelosti snosi država.

Maksimalni iznos naknade povećan na 7500 kuna

Ured podsjeća i da je novim Zakonom o rodiljnim i roditeljskom potporama država povećala maksimalni iznos naknade koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta na 7500 kuna. U prošloj godini rodiljni je dopust koristilo 157 očeva, a roditeljski 1988 očeva.

Za aktivniji angažman očeva važna je i proaktivna podrška poslodavaca koja je potvrđena kroz DADFORCE standard koji je povodom Dana očeva drugi put zaredom dodijeljen tvrtki Ini, priopćili su danas iz te tvrtke.

U odnosu na nacionalne podatke od četiri posto, Ina se može pohvaliti s čak 28 posto očeva koji koriste roditeljski dopust, navode iz Ine i dodaju kako su jedna od rijetkih kompanija u kojoj i žene i muškarci podjednako izostaju zbog bolesti djeteta.

Izvor: Index.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI