Ovogodišnja državna matura provodi se u posebnim uvjetima: Ispit će polagati i covid pozitivni

3.6.2021. | 08:45

net.hr
IZVOR: net.hr

Pregleda: 726

FOTO: SB Online

3.6.2021. | 08:45 | net.hr
IZVOR: net.hr
Pregleda: 726

Vršitelj dužnosti ravnatelja Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) izjavio je da ni ove godine zbog pandemije situacija nije uobičajena, ali da je Centar spreman provesti maturu u takvim uvjetima.

Za učenike koji će se tijekom ispita naći u samoizolaciji, predvidjeli smo polaganje u posebnim uvjetima. Sada je nemoguće govoriti o tome koliki bi to broj učenika mogao biti, ako ih uopće bude, jer su maturanti od 21. svibnja izvan škole, kazao je Filipović i dodao kako je povoljna okolnost da svakoga dana imamo sve manje oboljelih.

Kalendar duži za tjedan dana


Provedba ispita državne mature započela je u ponedjeljak i utorak ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina te klasičnih jezika.

Prethodno, NCVVO je izmijenio Kalendar provedbe državne mature u ljetnom roku školske godine 2020./2021. i u njemu razdvojio ispite s najvećim brojem pristupnika kao što su hrvatski jezik, matematika i engleski jezik.

Time se provedba državne mature produljila se za pet dana, odnosno umjesto četiri tjedna provodit će se pet tjedana. Prema novom Kalendaru, završetak ljetnoga roka državne mature i objava konačnih rezultata pomiče se za jedan dan. Konačni rezultati ispita bit će objavljeni 21. srpnja, javili su ranije iz NCVVO-a.

Raspored polaganja

Engleski jezik na rasporedu je 2. i 7. lipnja, 8. lipnja biologija i španjolski jezik, a 9. lipnja geografija i talijanski jezik.

Politika i gospodarstvo te francuski jezik polažu se 10. lipnja, a dan kasnije informatika i psihologija.

Kemija i sociologija na rasporedu su 14. lipnja, a njemački jezik i povijest 15. lipnja.

Dan kasnije, 16. lipnja, učenici polažu fiziku i filozofiju, a 17. lipnja likovnu umjetnost, vjeronauk i etiku.

Prvi dan nakon dugodnevice, 21. lipnja, na rasporedu je pisanje testa za hrvatski jezik, kao i 23. lipnja, a eseja 24. i 25 linja.

Kalendar ljetnih ispita mature završava polaganjem matematike 28. i 29 lipnja, te polaganjem logike i glazbene umjetnosti 30. lipnja.

V.d. ravnatelj: stručne skupine su jedine nadležne ocjenjivati odgovore

Ovogodišnja matura provodi se s novim čovjekom na čelu NCVVO-a. Upravno vijeće Centra razriješilo je dotadašnju ravnateljicu Ivanu Katavić 9. svibnja i za vršitelja dužnosti ravnatelja izabralo profesora geografije i nekadašnjeg ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića.

Upravno vijeće priopćilo je da je NCVVO pod vodstvom Ivane Katavić u školskoj godini 2019./2020. kvalitetno pripremio, organizirao i proveo ispite na ljetnom i jesenskom roku državne mature, ali da je u završnici počinjena greška u rješavanju prigovora 16-ero učenika koji su se žalili na vrednovanje svojih ispita državne mature.

To je detalj koji je ostavio određenu sjenu na funkcioniranje Nacionalnog centra i održavanje državne mature koja bi doista trebala biti primjer transparentnosti i jedinstvenih kriterija za sve učenike, što je bio i smisao uvođenja državne mature, priznaje Filipović

U takvim situacijama ću poštivati mišljenje struke, u ovom slučaju da svaki konkretan primjer razmotri stručno povjerenstvo na čelu kojeg su uvijek predstavnici stručne radne skupine. Oni su jedini relevantni ocjenjivati valjanost odgovora, a ne arbitraže koje su izvan skupine, kazao je.

Upravno vijeće najavilo je da će pojačano nadzirati sve postupke u vezi s pripremama za provedbu državne mature te će u skladu sa svojom profesionalnom odgovornošću u suradnji s v. d. ravnatelja i djelatnicima Centra činiti sve da se ovogodišnja državna matura, opterećena teškom epidemiološkom situacijom, provede besprijekorno na dobrobit svih dionika.

S imenovanim članovima Upravnog vijeća, kojih je šest, izvrsno surađujem i imam njihovu punu podršku, što mi ja važno u ovoj situaciji, zaključio je Filipović.

(Izvor: net.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI