NASLOVNADRUŠTVO

Ovo treba probati! Recept nekoć najboljeg restorana na svijetu za varivo od graha

25.9.2022. 08:13 | punkufer.dnevnik.hr IZVOR: punkufer.dnevnik.hr PREGLEDA: 759

Iako nije otvoren već cijelo desetljeće, restoran El Bulli chefa Ferrana Adrije u kulinarskim se krugovima i dalje se spominje s najvećim poštovanjem. Ovaj katalonski restoran s tri Michelinove zvjezdice bio je pionir na području molekularne gastronomije, a godinama je nosio titulu najboljeg restorana na svijetu.

Kad je zatvorio svoja vrata u srpnju 2011. godine, mnogi su sladokusci bili razočarani. Ljubiteljima hrane ostala je tek kolekcija recepata za jednostavna jela koja su se u El Bulliju kuhala za zaposlenike restorana. Ona su skupljena i objavljena u kuharici po imenu The Family Meal.


U El Bullijevoj kuharici posebno se ističe recept za jednostavno varivo od graha, koje se sljubljuje s katalonskim pestom po imenu picada, a koje mu daje posebnu dubinu okusa.


Sastojci za varivo od graha:
4 konzerve bijelog graha od 400 g
750 ml povrtnog temeljca
75 ml pirea od rajčice
1 luk
1 veći češanj češnjaka
1 lovorov list
1 žlica maslinova ulja
¼ čajne žličice svježeg timijana
¼ čajne žličice svježeg ružmarina
sol i papar po želji

Sastojci za picadu:
35 g lješnjaka
25 g svježeg peršina
2 žlice maslinova ulja
1 češanj češnjaka
¼ čajne žličice soli

Priprema picade:
- Lagano tostirajte lješnjake s opnom na suhoj i vrućoj tavi.
- Stavite ih u čistu pamučnu krpu i protrljajte ih nekoliko puta kako biste odstranili opnu.
- Narežite ih na manje komade i stavite u blender zajedno s peršinom, češnjakom, maslinovim uljem i sa solju.
- Pulsirajte dok ne dobijete smjesu nalik na pesto. Stavite sa strane.

Priprema variva od graha:
- U većem loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu propirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak s ružmarinom i timijanom. Pirjajte ih oko osam minuta, dok luk ne dobije zlatnosmeđu boju.
- Ubacite pire od rajčice i na laganoj temperaturi pirjajte sve zajedno još oko osam minuta.
- U lonac dodajte povrtni temeljac i grah iz konzerve koji ste prethodno ocijedili. Posolite i poparite, dodajte lovorov list.
- Pustite da se sve zajedno kuha na laganoj temperaturi oko 15 minuta.
- Uzmite dio variva – oko 150 ml – pa ga štapnim mikserom izblendajte u gustu i glatku smjesu te vratite u lonac da zgusne ostatak jela.
- U varivo dodajte dvije žlice picade.
- Poslužite toplo s kriškom kruha i dodatnom picadom po želji. Dobar tek!

(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)




*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Ljudi više vjeruju ljudima koji nose ovu boje odjeće

.

Yorkshire terijer, aktivan, vrlo zaštitnički nastrojeni, znatiželjan i voljan pažnje

.

Hrvati pojedu više od 130 tisuća purana u prosincu: ʼOve godine je potražnja većaʼ

.

Kako ćemo plaćati od 1. do 14. siječnja 2023. Preporuča se karticama

.

Erotika i sex- pročitajte pismo jedne prostitutke gradonačelniku

.

Danas dugotrajna magla

.

Svečanost otvorenja 12. Međunarodnog festivala harmonike „Bela pl. Panthy“

.

U nedjelju se otvara gradsko klizalište u Tvrđavi Brod

.

Počeo ʺAdvent iz davninaʺ u Slavonskom Brodu

.

Svilena pita: Recept za neodoljivi tart od čokolade i karamela

.

SPAŠAVAJ SE TKO MOŽE: Zadnji pokušaji bijega uoči svinjokolje

.

BLAGDANSKI STOL SKUPLJI NEGO IKADA PRIJE: Inflacija nam krade Božić i Novu godinu

.

Pogledajte zašto se sve više ljudi odlučuje za kavu u kapsulama

.

Omiljeni ʺDjevacʺ: Recept za kremasti koktel koji miriše na kokos, kavu i rum

.

Cijena plina u idućoj godini mogla bi drastično porasti, ali državni tajnik uvjerava - velikog poskupljenja neće biti

.

Danas promjenjivo oblačno

.

Održan 1. Dron race za učenike osnovnih škola

.

Zaleđena stakla na automobilu vam pravi problem? Treba vam samo jedan proizvod

.

U pet brodskih obitelji uručena vrijedna oprema za novorođenčad

.

U sklopu Katarinskog sajma „Vesele šokice“ pripremale šokački doručak

.

Pas na povodcu ugrizao prolaznika

.

Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

.

Jede vam se nešto slatko? Isprobajte recept za debeljuškaste palačinke od sira

.

Počela je sezona svinjokolja, a s njom i potencijalna opasnost: ʺZa samo 50 kuna ljudi su sigurni, ali...ʺ

.

Hoćemo li uskoro jeftinije piti napitak koji konzumira gotovo 95 posto Hrvata?

.

Može li manje? Najniža mirovina po novome prosječno iznosi 1.951,60 kuna

.

Po trgovinama sve češće kradu - djeca! Evo koji su razlozi

.

Otvoren 1. festival vina „SlaVinski Brod“

.

Telefon je mrtav, živio mobitel!

.

Brođanin Darko Lončar primio međunarodno priznanje za umjetničku fotografiju

FOTONALAZ

KRENULO SE S EUROM NA BRODSKOJ TRŽNICI: Evo koliko košta rajčica