Ovo je najkraći test inteligencije na svijetu. Odgovorite na pitanja i vidite ’gdje ste’

FOTO: Pixabay

29.3.2023. | 18:03 | poslovni.hr
IZVOR: poslovni.hr
Pregleda: 3416

Test kognitivne refleksije (CRT), poznat je i kao najkraći test inteligencije na svijetu. Prema njemu, potrebno je svega tri pitanja da bi se utvrdilo je li neko genije, pišeKlik.hr.

Psiholog s Princetona, Shane Frederik, ovaj jednostavni test osmislio je 2005. godine, a njegov cilj je da procjeni vašu sposobnost racionalnog obrađivanja informacija, umjesto da dolazite do brzih zaključaka.

IFL Science piše: “Kako bi uspjeli u ovom testu kognitivne refleksije, morate izdvojiti vrijeme da dobro razmislite prije nego što vas intuicija povuče da odgovorite.”


Istraživanje iz 2005. godine pokazala je da studenti s Harvarda i Yalea nisu uspjeli točno odgovoriti na ova tri pitanja. Samo 17% ispitanika imalo je točne rezultate.

1) Palica i lopta za baseball koštaju ukupno 1.10 dolara. Palica košta jedan dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

2) Ako je pet mašina potrebno pet minuta da napravi pet dijelova, koliko bi vremena trebalo 100 mašina da napravi 100 dijelova?

3) U jezeru su lopoči, svakog dana se njihova širina udvostruči. Ako za 48 dana prekriju cijelo jezero, koliko je lopočima potrebno da prekriju pola jezera?

Dobro razmislite prije nego što odgovorite pa kasnije provjerite svoje odgovore.

Odgovori:

1) Loptica košta pet centi. Loptica od pet centi i palica od dolara i pet centi zajedno daju 1,10 dolara. Najčešći odgovor je deset centi, što bi značilo da je ukupna cijena 1,20 dolara.

2) Potrebno im je pet minuta. Pitanje otkriva da jedna mašina u pet minuta napravi jedan dio, vrijeme se ne mijenja povećanjem broja mašina.

3) 47 dana. Većina će reći 24 dana, ali ako se površina jezera pokrivena lopočima udvostručuje svaki dan, znači da bi pretposljednji dan imali pola jezera prekriveno lopočima.

Izvor:www.poslovni.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI