Opačak-Bilić jučer govorila u Saboru: Evo kako država može pomoći u teškoj situaciji

Arhivska fotografija
(FOTO: )

1.6.2023. | 09:35 | SBOnline
Pregleda: 1317

Slavonskobrodska saborska zastupnica Marina Opačak Bilić govorila je jučer u Hrvatskom saboru na temu odnosa države prema roditeljima čija djeca tj. njihove dijagnoze zahtijevaju provođenje liječenja ili rehabilitacije izvan mjesta prebivališta što za njihove roditelje uz sve s čime se u tim trenutcima moraju nositi - predstavlja i trošak koji izuzetno teško mogu podnijeti.

"Država bi svojim malim ulogom mogla pridonijeti olakšavanju situacije u kojoj su se našli roditelji koji iz krajeva cijele Hrvatske, dovode svoju djecu na liječenje u veće gradove, a kojima kroz zdravstveno osiguranje nisu pokriveni troškovi smještaja tijekom trajanja liječenja njihove djece i kojima stavka i pronalaska i plaćanja smještaja osim što stvara dodatni stres, stvara i trošak s kojim se ne mogu nositi i to u trenutcima dok su suočeni s brigom o zdravlju djeteta.

Znamo kolike su cijene noćenja i mjesečnih najmova u glavnom gradu, nažalost velik broj hrvatskih obitelji živi u riziku od siromaštva pa im je u ovakvim situacijama nemoguće financirati smještaj na liječenju izvan mjesta prebivališta i uz to ispuniti sve ostale financijske zahtjeve koje bolest donosi.


Naime, postojeći pravilnik koji određuje I propisuje roditelji djece s kojim dijagnozama i do koje dobi ostvaruju ovo pravo, zapravo ne uključuje dovoljno široko ona stanja u kojima potreba za ostvarivanjem prava jednako tako postoji i prečesto imamo situacije različitih dijagnoza koje nisu obuhvaćene pravilnikom a koje zahtijevaju liječenje u većim bolnicama samim time zahtijevaju i boravak roditelja izvan mj. prebivališta, vjerujem i očekujem da će za ovo pitanje biti sluha te da ćemo i na ovom pitanju pokazati da jesmo socijalna država kako između ostalog piše i u Ustavu naše republike.

Trenutno ovakav vid usluge U Hrvatskoj već dugi niz godina ustupa i pruža nekoliko Udruga - što nam govori da potreba postoji ali kako i iz tih istih udruga poručuju potrebe su znatno veće od njihovih kapaciteta a i većina nas je mogla često vidjeti da roditelji putem društvenih mreža traže i mole za dobru volju građana koji bi im ustupili prazni stan za boravak u Zagrebu za vrijeme trajanja liječenja.

Svaka pohvala hvalevrijednom angažmanu ovih udruga koje su izuzetno pomogle i dan danas pomažu mnogima no ovo je jedno od pitanja kada se država treba uključiti i preuzeti ulogu - jer ne možemo se baš uvijek oslanjati samo na to da u Hrvatskoj ima dovoljno velikodušnih ljudi koji će priteći u pomoć i koji će se angažirati.

Dakle, vrlo lako i jednostavno, bez pretjeranih troškova za naš proračun, uz samo malo dobre volje, država se može uključiti tako da se stave u funkciju, to jest da se u ovu svrhu ustupe na korištenje državni stanovi koji zjape prazni, a trenutno ih je više od 600 koji stoje neiskorišteni i nadam se kako će nadležni prepoznati ovaj prijedlog i staviti od njih 600 bar 5 ili 10 u ovu korisnu- najkorisniju funkciju. Doista uz samo malo dobre volje te uz minimalne troškove koji su potrebni za administrativni angažman vođenja evidencije najava, prijava i odjava boravka u tim prostorima, te za režijske troškove za što zasigurno prostora u našem proračunu ima. Ako se za 2/3 zastupnika mogu plaćati i najmovi i režijski troškovi, mislim da možemo kao država podnijeti i predloženo", kazala je Opačak-Bilić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI