Održan stručni skup „Odgovornost za život u demografskoj obnovi Hrvatske“

FOTO: djos.hr

22.9.2022. | 14:02 | Đakovačko-osječka nadbiskupija
Pregleda: 577

U organizaciji Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) podružnice Slavonski Brod i inicijative „40 dana za život“ održan je u utorak 20. rujna u prostorijama Obiteljskoga centra Đakovačko-osječke nadbiskupije u Slavonskom Brodu stručni skup pod nazivom „Odgovornost za život u demografskoj obnovi Hrvatske“.

Uime organizatora pozdravnu riječ uputio je na početku liječnik Ivan Krajinović, predsjednik brodske podružnice HKLD-a. Potom su svatko sa svoga stajališta govorili: Danijela De Micheli Vitturi, dr. med., o temi „Odgovorno roditeljstvo“. Martin Martinović, dr. med., iznio je prikaz rađanja u Rodilištu Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu u razdoblju od 1995. do 2021. godine. Tema Žarka Šperande, dr. med., bila je „Odgoda rađanja, smanjena plodnost, neplodnost, depopulacija“. Demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc govorio je o stanovništvu i javnom sustavu.

Predavači su istaknuli opasnosti koje ugrožavaju demografsku obnovu Hrvatske. Potkrjepljujući neke parametre i trendove u društvu, istaknuli su važnost odgovornog roditeljstva, poticanja na rađanje, prirodne kretanje stanovništva te gospodarsko društvene čimbenike. Govorili su i o plodnosti i neplodnosti, odgodu rađanja, o opasnosti da brak bez djece postaje sve više normalan, o izumiranju stanovništva u Hrvatskoj jer mladi masovnu iseljavaju.


Istaknuli su da je ljudska populacija najvažniji dio ljudskog društva, a napose da su to djeca. Istaknuli su zanemarivanje tradicijskih vrijednosti te ustvrdili da je Hrvatska populacija među prvih najstarijih populacija u svijetu, ali i najugroženija u svijetu, te ukazali na demografski nestanak Hrvatske. Iznoseći neke poticajne modele koje bi Hrvatska trebala primjenjivati, dodali su da izostaje politička volja te da bi u tom pravcu svi trebali nešto poduzeti, počevši od lokalne razine. Na kraju skupa predstavljena je knjige Danijele De Micheli Vitturi „Strah od rađanja“. O knjizi je govorila liječnica i književnica Ružica Martinović Vlahović. Autorica Vitturi na kraju je pročitala nekoliko svojih pjesama iz knjige posvećene Srcu Isusovu i srcu Marijinu koju je pripremala kroz pet  godine. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI