Od ponedjeljka počinju prijave za upise u prvi razred srednje škole: Ovo su detalji koje morate znati

FOTO: samobor.hr

28.5.2023. | 15:02 | HINA
IZVOR: dnevnik.hr
Pregleda: 3095

Upisi će se provoditi elektronski preko stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje školehttps:// srednje.e-upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole, stoji u Odluci o upisu u prvi razred srednje objavljenoj u Narodnim novinama.

U gimnazijske programe predviđen je upis 11.107 učenika (24 posto), u četverogodišnje strukovne programe 19.072 učenika (41 posto), a u trogodišnje strukovne programe 6784 učenika (15 posto).

U trogodišnjim programima za vezane obrte ima mjesta za 5182 učenika (11 posto). U petogodišnjim programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege predviđeno je mjesta za 1256 učenika (3 posto).


Programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme može upisati 109 učenika (0,2 posto), prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 917 učenika (2 posto), a programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1419 učenika (3 posto).

U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti može se upisati 919 učenika, a u one čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe 1824 učenika.

Jedinstveni prijemni ispit

Jedinstven prijemni ispit za srednje škole održat će se od 3. do 6. srpnja.

Dodatni ispiti i provjere odvijat će se od 3. do 6. srpnja, a prijemne će ove godine provoditi osam zagrebačkih gimnazija i karlovačka gimnazija, koje su pripremile jedinstveni ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program te će međusobno priznavati rezultate.

Tako učenici više neće morati u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola koje provode isti obrazovni program. Također, neće morati u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijemni ispit iz istog predmeta u različite škole.

U gimnazijama koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijemni ispit pisat će se isti dan u isto vrijeme. Učenik će pisati prijemni ispit u školi koja mu je prva na listi prioriteta, a sve druge škole koje je učenik prijavio, a provode prijemni iz istog predmeta za isti smjer, priznavat će rezultate ispita.

Provjere znanja

Provjere znanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika, Fizika, Kemija i Biologija provodi ukupno osam gimnazija u Zagrebu: Gimnazija Lucijana Vranjanina, X. gimnazija "Ivan Supek", XV. gimnazija, I. gimnazija, V. gimnazija, III. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog te Prirodoslovna škola Vladimir Prelog.

Ispit iz Matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju provodit će zagrebačke gimnazije Lucijana Vranjanina, X. gimnazija "Ivan Supek", XV. gimnazija, I. gimnazija, V. gimnazija i III. gimnazija.

Ispit iz Matematike i Hrvatskoga jezika za opću gimnaziju provodit će zagrebačke gimnazije Tituša Brezovačkog i I. gimnazija.

Ispit iz Fizike, Kemije i Biologije za upis u prirodoslovnu gimnaziju provodit će zagrebačka Prirodoslovna škola Vladimir Prelog.

Ispit iz Matematike i Engleskoga jezika provodit će XV. gimnazija Zagreb za upis u međunarodni IB program za one učenike koji najmanje prethodna tri razreda nisu pohađali IB program.

Provjere znanja iz stranoga jezika za upis u dvojezični program provodit će šest gimnazija: Prirodoslovna škola Vladimir Prelog (Engleski), X. gimnazija "Ivan Supek" (Engleski), XII. gimnazija (Engleski), IV. gimnazija (Engleski, Francuski, Njemački), XVIII. gimnazija (Francuski, Njemački) te Gimnazija Karlovac (Engleski).

Konačne ljestvice u srpnju Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za jesenski rok je od 21. do 25. kolovoza, rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, a objava slobodnih upisnih mjesta 30. kolovoza.

Naknadni upisni rok za one koji nisu ostvarili pravo na upis u ljetnome ili jesenskome roku bit će održan 1. do 29. rujna.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI