Nove upute HZJZ-a: Kraća samoizolacija, učenici koje boli grlo, glava ili trbuh morat će se testirati

FOTO: Google

1.10.2021. | 15:42 | rtl.hr
IZVOR: rtl.hr
Pregleda: 1820

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donio je nove preporuke. Između ostalog, trajanje karantene skraćuje se s 14 na 10 dana.

Prema uputama, zdravstveni djelatnici i djelatnici u drugim ustanovama koji dolaze u kontakt s osjetljivim pojedincima ili skupinama koje ne podliježu karanteni moraju se testirati PCR testom odmah nakon bliskog kontakta s oboljelom osobom, 7. dana nakon kontakta i 14. dan nakon kontakta, bez obzira na cjepni status i preboljenje.

Jedna promjena odnosi se i na učenike. HZJZ je pravda većim udjelom novozaraženih u dobi od 10 do 19 godina


"Uzimajući u obzir da je od drugog tjedna školske godine zabilježen veći udio novozaraženih u dobi 10-19 godina od uobičajenog, svaki učenik koji je izostao iz škole zbog bolesti pa i kada se primarno ne sumnja na covid-19 (kod sumnje na običnu prehladu i običnu virozu, sumnje na alergiju, gastrointestinalne smetnje, upala uha ili bol u uhu, upala sinusa, bol u trbuhu, grlobolja, glavobolja, umor, pospanost, loše osjećanje, tek blago povišena tjelesna temperatura i sl.) treba se testirati te se može vratiti u školu nakon zaprimanja negativnog nalaza ili nakon preboljenja covid-19 što je najranije 10 dana od početka bolesti", piše u uputama

Cijeli dokument HZJZ-a pročitajte OVDJE.

(Izvor: rtl. hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI