NOVE NAREDBE: Svinjska kuga potvrđena u još jednom selu u Brodsko-posavskoj županiji

Svinjska kuga u Slavoniji
(FOTO: RTL)

13.7.2023. | 11:27 | Ministarstvo poljoprivrede
Pregleda: 9240

Odprvog slučajaafričke svinjske kugena području Hrvatske podizanjem intenziteta uzorkovanja i pregledom kontaktnih gospodarstava u odnosu na one na kojima je prvotno potvrđena sumnja, ova je bolest do danas 12. srpnja 2023. godine potvrđena na ukupno 84 gospodarstva. Riječ je o pozitivnim gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije i dva u Brodsko-posavskoj županiji, općinama Sikirevci i Gundinci. Uz pojačani monitoring uzgoja domaće svinje na području Babine Grede i Vinkovaca nema širenja bolesti što pokazuje i osam negativnih gospodarstava. Temeljem pojačanog nadzora u lovištima, a u cilju sprječavanja pojave i širenja afričke svinjske kuge među divljom populacijom, danas je iz jedne uginule divlje svinje izoliran virus ASK u Karlovačkoj županiji, Općini Rakovica.

S obzirom na značajno širenje zaraze objavljena je nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH i prateće Rješenje o zonama ograničenja. Ovim putem apeliramo na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.

Dodatno, kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa i u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze aktivni su punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite.
Nakon provedenog elektronskog savjetovanja, objavljen je i Pravilnik o oznakama zdravstvene ispravnosti, identifikacijskim oznakama i posebnim oznakama hrane životinjskog podrijetla te utvrđivanju popisa objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge kojim se propisuje oblik i sadržaj oznaka zdravstvene ispravnosti i identifikacijskih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla u svrhu stavljanja na tržište, oblik i sadržaj posebnih oznaka kojima mora biti označena hrana životinjskog podrijetla te postupak određivanja objekata za umanjenje rizika od afričke svinjske kuge.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI