Stalo nam je do Vaše privatnosti i do boljeg korisničkog iskustva. Budući da i njegovi partneri koriste kolačiće, dužni smo Vas na to upozoriti i zatražiti Vašu privolu. Više o kolačićima pročitajte ovdje: Pravila privatnosti. Pročitajte i Uvjete korištenja. Nastavkom korištenja ovih stranica, prihvaćate naša Pravila privatnosti i Uvjete korištenja.
Što su kolačići i zašto ih koristimo?
Kolačići su male računalne datoteke koje program šalje Vašem pregledniku. Služe nam da omogućimo korisnicima sigurno pretraživanje našeg sadržaja (zaštita od spama), sudjelovanje u anketama, komentiranje itd. Također, koristimo kolačiće naših partnera za vođenje statistike posjećenosti i prilagođeni prikaz oglasa. Naši kolačići su potpuno bezopasni za Vaš uređaj, možete ih lako obrisati u bilo kojem trenutku.
Ako prihvaćate naša Pravila privatnosti i Uvjete korištenja, kliknite "Prihvaćam" i nastavite uživati u sadržaju. Ako, pak, ne prihvaćate, onda nemojte koristiti ove stranice.
FOTO: M.M.
Većina opasnosti koje se odnose na dobrobit svinja pri klanju uzrokovana je neadekvatnim osobljem i loše dizajniranim i izgrađenim objektima, zaključila je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u svojem najnovijem istraživanju.
Ova studija posljednja je u nizu ažuriranih procjena dobrobiti životinja koje je zatražila Europska komisija. Na temelju dobivenih rezultata predložila je mjere za sprječavanje opasnosti koje se javljaju prilikom klanja i proizvodnje mesa.
Eutanazirali svinje gušenjem i prženjem na 120 stupnjeva
"Europska komisija u sklopu svoje nove strategije od farme do vilice preispituje trenutne odredbe o dobrobiti životinja s ciljem stvaranja održivijeg prehrambenog sustava u EU. Ova serija, plus druga koju ćemo iznijeti u sljedećih nekoliko godina pružit će znanstvenu osnovu za daljnje ispitivanje“, rekla je glavna znanstvenica EFSE, Marta Hugas.
Potreban opsežan pregled svinja i proces klanjaKako bi se spriječilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opće dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja. Tako bi se identificirao niz opasnosti koje dovode u pitanje dobrobit, poput toplinskog stresa, žeđi, dugotrajnog gladovanja i respiratornih tegoba.
"Visoki standardi poboljšavaju zdravlje životinja i kvalitetu hrane, smanjuju potrebu za lijekovima i mogu pomoći očuvanju biološke raznolikosti. Zdrave, dobro njegovane životinje od presudne su važnosti za lanac hrane“, naglašava Hugas.
Kako će izgledati porcija ćevapa nakon uvođenja strategije Od farme do vilice?
I kod ostalih domaćih životinja jednaki problemiNažalost, svinje nisu jedine životinje koje podliježu okrutnim procesima klanja. U Francuskoj i Njemačkoj je predložen zakon koji zabranjuje usmrćivanje muških pilića mljevenjem dok su još živi.
Naime, u slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vrijeme postati koka nesilica, najčešće u kaveznom uzgoju no, ako je muško, ne služi ničemu pa ga se tako i tretira. Na svu sreću vlasti su prepoznale taj okrutan čin i odlučile tome stati na kraj.
To nažalost nije jedini slučaj. Nedavno je Agroklub pisao i o okrutnosti koje stoka proživljava prilikom transporta.
Životinje zbog stresnog transporta podložnije zarazama i bolestima?
Ovo sigurno nisu jedini dokazi zanemarivanja dobrobiti životinja pa je za očekivati kako će EU i EFSA donijeti još niz novih promjena po pitanju njihove zaštite.
Izvor: agroklub.com