|
|
Natopljen rumom: Recept za blagdanski kolač koji ćete trebati već sada početi pripremati
|
|
8.12.2022. 11:08 | punkufer.dnevnik.hr IZVOR: punkufer.dnevnik.hr PREGLEDA: 739
|
Božićne blagdane na Karibima, ali i različite druge proslave nemoguće je zamisliti bez voćnog kolača s rumom, koji se zbog svoje boje na Jamajci naziva i crnim kolačem. Crnu boju kolaču daju sastojci, a posebice umak browning, koji se priprema od vina i začina.
Da bi kolač bio što ukusniji, sušeno voće treba se namakati u rumu nekoliko tjedana, a neki ostavljaju da se marinira u alkoholu i po nekoliko mjeseci prije nego što ga dodaju u tijesto i termički obrade do savršenstva.
Tehnički gledajući, većina je već započela s pripremom ove blagdanske slastice. Uz malo organizacije i truda, i vi je možete pripremiti za svoju obitelj i prijatelje.
Sastojci za natopljeno voće:
300 ml ruma
250 ml tamnog desertnog vina
150 g sušenih šljiva bez koštica
150 g običnih grožđica
150 g zlatnih grožđica
75 g sušenih višanja bez koštica
35 g organske korice limuna i naranče
Za browning:
1,5 žlice smeđeg šećera
1,5 žlice tamnog desertnog vina
Za kolač:
150 g maslaca
150 g šećera (mješavina smeđeg i bijelog šećera)
100 g brašna
4 jaja
1 čajna žličica ekstrakta badema
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
1 čajna žličica praška za pecivo
½ čajne žličice cimeta
¼ čajne žličice muškatnog oraščića
1/8 čajne žličice mljevenog klinčića
malo naribane korice limuna
malo naribane korice naranče
Za preljev:
35 ml ruma
Priprema:
Pomiješajte sušeno voće s koricom limuna i naranče te sve prelijte vinom i rumom. Pustite da se marinira nekoliko tjedana ili čak mjeseci.Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva.Namastite okrugli lim za pečenje i obložite papirom za pečenje. Stavite sa strane.Za pripremu browninga: u lončić ubacite žlicu i pol smeđeg šećera i pustite da se otopi. Kada se šećer počne karamelizirati, dodajte jednu i pol žlicu desertnog vina, pomiješajte i pustite da se ohladi do kraja.Jaja istucite u jednoliku smjesu pa u nju umiješajte ekstrakt vanilije i badema te malo limunove i narančine korice. Stavite sa strane.U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i klinčić te stavite sa strane.U mikseru istucite maslac sa šećerom dok ne dobijete glatku smjesu.Postupno dodajte mješavinu na bazi jaja.(IZVOR: www.punkufer.dnevnik.hr)
|
|
|
Tagovi: rum, kolač, recept, hrana, jelo, ideja, ručak
*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
|
|
|
|
|
|
Danas pretežno sunčano s umjerenom naoblakom
|
|
|
Slavonski Brod na visokom drugom mjestu po povučenim sredstvima iz EU fondova u 2021. godini
|
|
|
Iz nabujale Save policija spasila 16 stranih državljana
|
|
|
Imamo eksploziju korisnika najnižih mirovina, a to vodi u siromaštvo
|
|
|
Kako prestati pušiti? Trikovi, savjeti i iskustva ljudi koji su u tome uspjeli
|
|
|
Poskupljenje ribolovnih dozvola razljutilo ribiče
|
|
|
Ugostitelji trljaju ruke: Imaju 40% više prometa nego u siječnju prošle godine
|
|
|
„Želiš li se mijenjati za mjesto“
|
|
|
Radovi na stambenim zgradama za mlade obitelji
|
|
|
Pogledajte metode s kojima možete provjeriti imate li loš zadah
|
|
|
Bez vage i miksera: Brzi čokoladni desert koji se napravi u tren
|
|
|
Tražite posao? Pogledajte što se nudi u našoj županiji
|
|
|
Danas djelomice sunčano i hladno
|
|
|
U Slavonskom Brodu održana Svetosavska akademija
|
|
|