Nad nama je toplinska kupola - trajat će danima i donijeti veliko nevrijeme?

Arhivska fotografija
(FOTO: istockphoto)

23.8.2023. | 13:09 | agroklub.hr
IZVOR: agrkolub.hr
Pregleda: 1512

Prošla su ljeta kada seiza Velike Gospe, odnosno 15. kolovoza vrijeme mijenjalo - noći postajale svježe, dani ugodno topli, ali ne prevrući. Duboko smo zagazili u drugu polovicu osmog mjeseca, a vrućine ne prestaju.

Dapače, zahvatio nas je još jedan toplinski val koji će prema prognozi meteorološkog servisaSevere Weather, a zahvaljujući velikoj toplinskoj kupoli koja se nalazi iznad našeg kontinenta, trajati do vikenda.

Temperature bi lokalno mogle premašiti 40°C, a moguće su i poplave na području sjevernog Mediterana.


Pod toplinskom kupolomNajtoplije će biti u Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Italiji i većem dijelu Balkanskog poluotoka. Temperature će doći do 45 °C u dijelovima Pirenejskog poluotoka, oko 40 stupnjeva u južnoj Francuskoj te sjevernoj i središnjoj Italiji, a od 30 do mogućih 40 stupnjeva diljem južnog i središnjeg Balkana.

Ovi dugotrajni događaji povezani su s fenomenom poznatim kaotoplinska kupola- atmosferskim kretanjem visokog tlaka koje djeluje poput poklopca koji zadržava toplinu na površini, a koja je dominirala vremenskim uzorkom u Europi od sredine kolovoza. Sljedećih dana bi trebalo doći do vrhunca snažnog toplinskog vala.

Naime, u srijedu i četvrtak on će biti najsnažniji kada će se proširiti Italijom s temperaturama višim od 40°C, a onda i zemljama sjevernog i središnjeg Balkana, istočnu Hrvatsku, južnu Mađarsku, sjevernu Bosnu i Srbiju.

Dakle vrlo visoke temperature predviđaju se od utorka do četvrtka, uglavnom u rasponu od 35-39 °C, a nastavit će se tepostati još višekako se budemo kretali prema vikendu.

Kako se toplinska kupola bude kretala prema istoku, pogodit će Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bugarsku, Tursku i Grčku.

Znamo danakon ovako velike vrućine dolazi i velika promjena, najčešće olujno nevrijeme. Upravo bi se to moglo dogoditi nakon vikenda, na samom početku idućeg tjedna.

Naime, višednevne visoke temperature značajno će ugrijati kopno i more, koje se nakon zahlađenja početkom kolovoza vratilo na 2-3°C iznad normalnih vrijednosti. Toplije more donosi i više vlage u zraku, što je preduvjet zagrmljavinska nevremena.

Kako toplinska kupola bude slabila, stvorit će se uvjeti za jak vjetar koji će uz visoku vlažnost dovesti do vremenskih nepogoda.

Kako pišu na Severe Weather, ne zna se gdje će frontalni sustavi najviše udariti, no najviše se strahuje zbog količine kiše koja bi mogla pasti. Vrlo vjerojatno će biti pogođeno alpsko područje, a moglo bi doći do olujnog nevremena i poplava.

Čuvajte svoje, ali i zdravlje životinja i biljaka

Dakle, ovih dana budite vrlo oprezni. Izbjegavajte poslove na otvorenom u najtoplijem dijelu dana. Također budite oprezni priupravljanju traktorima i kombajnima.

Čuvajte i svoje blago, osigurajte im svježu vodu, hlad, ventilirajte prostor i pomozite ako je dođe do toplinskog udara.

Na velikom su udaru i biljke.

Ako ste posijali krastavce, mahune, grašak, napravite im sjenu te ih redovito ipravilno zalijevajte- uz korijen, a nikako preko lišća, rano ujutro ili što kansnije navečer. Pazite da kod zalijevanja navečer voda ne bude hladna. Sa sjetvom povrća pričekajte da prođe ovaj toplinski val, a sve drugo redovite zalijevajte.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI