Na dnu smo Europe po nebrizi za zube. Od nas su samo gori Bugari

FOTO: istockphoto

24.3.2023. | 01:20 | N1 Hrvatska
IZVOR: N1 Hrvatska
Pregleda: 901

Stomatologinja Sarah Turjanski govorila je u Novom danu o statistikama koje su za Hrvate porazne - među prvima smo u Europi po neredovitom pranju zubi. 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri pokvarena zuba, a 80 posto Hrvata boluje od neke parodontne bolesti, 90 posto ih ima karijes, a 11 posto nema svojeg stomatologa. Rezultat je da su Hrvati po broju zdravih zuba na dnu EU-a, iza nas je samo Bugarska.

Turjanski kaže kako su paradontitisi i gingivitisi, infektivne bolesti zubnog mesa, najzastupljenije u svjetskoj populaciji, a izuzetak u ovome nije ni Hrvatska. Gingivitis, ako se ne liječi, progradira u paradontitis, koji je neizlječiv. “Od simptoma se vidi, kad ste u paradontitisu, crvenilo zubnog mesa, ono krvari, javlja se zadah i u konačnici, gubitak zubi”, objašnjava. Ona kaže kako zube treba dobro prati i da je manje vjerojatno da će progresiju bolesti imati netko tko dobro btine o zubima. Brigu o zubima treba prenositi na djecu, a vrlo je opasno za zdravlje zubi koristiti iste žlice, čaše, čistiti npr. dudu koju koriste bebe tako da je očistimo svojim ustima…

Većina Hrvata ne zna pravilno prati zube, upozorava ova stomatologinja. Prema njenim riječima, najbolja past i četkica za zube su one koje se najbrže potroše. Današnje studije pokazuju da najbolje rezultate daju interdentalne četkice i električne četkice. Dobro je koristiti i zubni konac i tuš. Ekektrična četkica je odličan izbor jer svojim pokretima ispravi manjkavosti u tehnici.


Zube bi, svi smo čuli, trebalo četkati barem tri minute. Turjanski objašnjava da nekome tko nema pravilne zube treba i više vremena za to da dobro očisti zube i da su takve osobe, zbog izostanka pravilne higijene, u riziku o češćeg razvoja karijesa.

“Kad imamo usnu šupljinu pod upalnom bolesti, ona nije odvojena od ostatka tijela”, kaže i navodi primjer dijabetičara koji često imaju upale zubnog mesa jer jedna bolest utječe na drugu.

Stomatologa bi trebalo posjećivati po potrebi, kaže ona, a ne po pravilu “jednom godišnje”.

(Izvor: N1 Hrvatska)


VIŠE NA TEMU:
HIJGIJENA ZUBA
HRVATI
KARIJES

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI