MUP UPOZORAVA: Raste prodaja oružja

Arhivska fotografija
(FOTO: istockphoto)

8.5.2023. | 09:00 | N1
IZVOR: N1
Pregleda: 796

Tomislav Kamenečki, vlasnik trgovine oružja u Zagrebu koji se tim poslom bavi već 30 godina navodi da je prodaja pušaka i pištolja u zadnjih godinu dana porasla za 60 posto. Većina kupaca mlađi su od 30 godina, a najviše se traži lovačko naoružanje. Cijena im nije bitna.

"Danas su mladi ljudi spremni izdvojiti i pet ili šest tisuća eura i kupuju oružje na kredit i spremni su odreći se puno stvari ne bi li došli do nekakvog komada oružja koje će koristiti u streljani i u lovu. Gledaju to kroz neki vid možda i ulaganja, investicije", rekao je Kamenečki za N1.

Velik je broj onih koji posjeduju oružje, ali ilegalno. MUP već godinama kroz brojne kampanje poziva građane na anoniman povrat oružja, ali uzalud. U prva tri mjeseca ove godine, policija je prikupila više od 860 komada vatrenog oružja, 23 tisuće streljiva i oko 18 kilograma eksploziva.


Podaci pokazuju da od 2017. godine broj kaznenih djela i počinitelja u uzlaznoj je putanji, najviše ih je bilo 2020. No, od 2021. zabilježen je manji broj kaznenih djela. Prošle godine evidentirano je 15 posto manje kaznenih djela posjedovanja, izrade i nabave oružja i eksplozivnih tvari, ali i 22 posto manje prijavljenih počinitelja u odnosu na godinu ranije.

(Izvor: www.n1info.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI