NASLOVNAŽIVOT
Moćna ženska imena

FOTO: freepik

Moćna ženska imena

3.9.2022. 09:29 | Mamin kutak PREGLEDA: 1010

Odabir imena za prinovu mnogima zadaje glavobolje, ponajviše iz razloga što je izbor imena tako širok. Nekada se teško odlučiti između kratkog ili dugog imena, modernog ili klasičnog, stranog ili domaćeg.

Kako bismo vam pomogli u odabiru donosimo vam nekoliko ženskih imena koji imaju snažno značenje.

Adela je žensko ime arapskog porijekla koje je nastalo od imena Adila što ima značenje pravedna, poštena, čista. Na njemačkom adel znači plemićkog roda.


Alka je žensko ime arapskog porijekla. Značenje imena može biti visoka, prvorazredna, izvrsna, odlična, plemenita.

Anamarija je složenica od dva imena: Ana i Marija. Značenje imena Ana je milost, a značenje imena Marija gospođa. Značenje imena bi bilo milostiva gospođa.

Anika je ime grčkog porijekla nastalo od grčke riječi aniketos. Značenje imena je neukrotiva, nesavladiva, nepobjediva.

Anita je umanjenica imena Ana, ime starohebrejskog porijekla od riječi Hannah tj. Hanna od korijena h-n-n, što znači milost ili zahvalnost. Kasnije je riječ prešla u latinski jezik gdje se izgovara Anna. Značenje imena Ana je milosrđe, blagost, svjetlost i dobrota. Smatra se da će djeca koja nose ovo ime biti lijepa, pametna, časna i poštena, piše Mamin kutak.

Bernarda je ime njemačkog porijekla. Ime je nastalo spajanjem dvije njemačke riječi; bern što znači medvjed i riječi hart što znači snažan. Značenje imena je snažna kao medvjed.

Bojana je ženski oblik imena Bojan. Prema jednom tumačenju ime je nastalo od staroslovenske riječi bojevati koja znači ratnik ili borac. Prema drugom tumačenju ime je nastalo od riječi bojati se, pa je prema tome značenje imena Bojana ona koja se boji.

Bosiljka je ime nastalo od naziva za biljku - bosiljak. Na grčkom jeziku riječ basilikon nastala je od riječi od basilikos koja znači carski ili vladarski.

Damira je ime izvedeno od muškog imena Damir koje je nastalo spajanjem dvije riječi; dati i mir. Ime Damir postoji i kao tursko ime a značenje imena je nepopustljiv, ustrajan, uporan, žilav, tvrd.

Daria je ime nastalo od muškog imena Dario koje je nastalo iz latinskog imena Darius. Latinsko ime Darius dolazi od grčkog Dariós koje je pak nastalo iz staroperzijskog imena Darayavahuš koje se sastoji od dvije riječi; daraja što znači posjedovanje ili držanje te od riječi vahu koje ima značenje dobra, bogatstvo, blago. Prema tome značenje imena može biti dobrostojeći, bogat, bogataš.

Edita je ime engleskog porijekla a dolazi od engleskog imena Edith. Ime Edith je nastalo od staroengleske riječi Edguth, koja je nastala od dvije riječi: ead što znači posjed, blago, zdravlje i sreća te riječi guth koja znači boj ili rat. Značenje imena je sretna ili uspješna u ratu.

Elvira je žensko ime španjolskog porijekla koje je nastalo od gotičke riječi alwara koja je pak složena od dvije riječi; alo - što znači sve i riječi wards što znači ona koja čuva. Prema tome značenje imena je čuvarica, stražarica.

Gordana je ženska varijanta muškog imena Gordan koje je ime grčkog porijekla a dolazi od grčke riječi Gordianos ili latinske riječi Gordianus što je bio naziv glavnog grada Gordijum - starodrevnog maloazijskog kraljevstva Frigije. Uz taj grad veže se legenda o Gordijskom čvoru. Druga teorija kaže da je ovo ime nastalo iz pridjeva gord, gordo, gorda što znači ponosno.

Jana je varijanta imena Ana što je ime starohebrejskog porijekla od riječi Hannah tj. Hanna od korijena h-n-n, što znači milost ili zahvalnost. Kasnije je riječ prešla u latinski jezik gdje se izgovara Anna. Značenje imena Ana je milosrđe, blagost, svjetlost i dobrota. Smatra se da će djeca koja nose ovo ime biti lijepa, pametna, časna i poštena.

Lena je skraćena varijanta imena Elena, koje je pak skraćena varijanta imena Helena. Helena je ime grčkog porijekla nastalo je od grčke riječi hēlios što znači sunce, sjaj, sunčeva svjetlost, sunčeva zraka. Značenje imena je blistava, sjajna, ljepotica.

Magdalena je ime grčkog porijekla i koje je nastalo od grčkog imena Magdalene koje je nastalo po nazivu naselja Magdale u Galileji a označava osobu koja je čvrsta kao kula.

Marijeta je varijanta imena Marija dakle žensko ime latinskog porijekla nastalo od hebrejskog imena Mirjam koje je složeno od dvije riječi; mir što znači gorko i jam što znači more, pa bi značenje imena moglo biti gorčina mora ili gorko more. Prema drugom tumačenju ime je nastalo od egipatske riječi mry što znači voljena.

Nikol je žensko ime grčkog porijekla nastalo od latinske riječi Nicolaus koja je izvorno grčkog porijekla od Nikolaos. Riječ je složenica od dvije riječi; nika što znači pobjeda i laos što znači narod. Značenje imena bi bilo narodni pobjednik.

Olivija je ime latinskog porijekla nastalo od riječi Olivarius ili Oliverus što znači maslina. Maslina je simbol nade. Značenje imena je ona koja nosi nadu.

Sandra je varijanta imena Aleksandra koje je pak ženska varijanta imena Aleksandar. Ime je grčkog porijekla a nastalo je spajanjem dviju riječi koje znače braniti i čovjek pa se nekada kao značenje imena može smatrati i zaštitnica ljudi. Ime je vrlo popularno širom svijeta. Iz ovog imena nastale su i mnoga druga imena kao što su npr. Aco, Aleks, Aleksa, Saša i sl. Mnoga mjesta na svijetu nose naziv prema ovom imenu kao npr. grad Aleksandrija u Egiptu, svjetionik Aleksandar, svjetski poznata biblioteka Aleksandrija i sl. Smatra se da je ovo ime jedno od najstarijih imena.

Veronika je ime latinskog porijekla čije značenje dolazi od latinske forme grčkog imena Berenice koje je sastavljeno od dvije riječi: phérein što znači donijeti te riječi níkê što znači pobjeda. Značenje imena Veronika je ona koja donosi pobjedu.

Viktoria je žensko ime nastalo od muškog imena Viktor a to je ime latinskog porijekla nastalo od riječi victor što znači pobjednik.

Zrinka je ime nastalo od muškog imena Zrinko koje je nastalo iz korijena riječi zreti. Značenje imena je onaj koji zrije, koji je zreo. Kod Hrvata dolazi od naziva povijesnoga grada Zrin. Na staroslavenskom zriti znači gledati. Zrin je proslavio hrvatski junak Nikola Šubić Zrinski.
*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

EVO ODGOVORA: Tko je HDZ-ovac koji je pobjegao s mjesta nesreće?

.

GRAD OBJAVIO: Evo kada besplatno možete obići Kuću Brlić

.

Incident na brodskoj tržnici

.

POLICIJA OBJAVILA DETALJE: Uletjeli u brodski ugostiteljski objekt

.

BOMBA! HDZ-ov načelnik skrivio nesreću i pobjegao: Je li bio pod utjecajem alkohola?!

.

Slavica Lemaić = ʼglasnogovornica brodskog HDZ-aʼ

.

SVOJOM POJAVOM IZNENADILA SVE: Ovo je razlog njenog dolaska

.

IZNENAĐENJE: Tišina u vijećnici, sjednica kasnila

.

Ovaj model automobila troši najviše goriva

.

Ovo je grad u Hrvatskoj u kojem živi najviše ateista

.

Pogledajte uz pomoć kojeg proizvoda pčelari mogu zaraditi i do 100.000 eura godišnje

.

U Hrvatskoj sve više stranih radnika: “Smatraju nas odskočnom daskom”

.

Javni poziv: Tri milijuna kuna potpora za mliječno govedarstvo

.

Hrvat u Njemačkoj na teži način naučio što se dogodi kad digneš kredit pa ga ne vraćaš. Kupio auto pa završio na sudu

.

Jutros sletio autobus. Evo ima li ozlijeđenih

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

.

JUTROS AUTO NA KROVU: Doznajemo detalje nesreće kraj sl. Broda

.

NIKAD VIŠE IZLAGAČA: Dječji osmjeh jutros zavladao brodskom školom

.

Brodski hamburger

.

Tvrtka OV-održavanje vagona radi sa 100 % ugovorenih kapaciteta

.

JASNIN CVIJET-sjećanje na zaboravljenog brodskog fotografa, Jakoba Jecića

.

Dižete kredit? Evo što sve banke provjeravaju, stvari su se promijenile

.

Manjak učenika zatvorio čak 15 područnih škola. Nastavnici bez posla...

.

Ovo treba probati! Recept nekoć najboljeg restorana na svijetu za varivo od graha

.

EVO ODGOVORA: Hoće li poskupjeti polica dopunskog zdravstvenog osiguranja

.

JESTE LI ZNALI? Zašto vrata perilice imaju izbočinu?

.

Pjevač iz Slavonije napadnut i opljačkan u Zagrebu zato što je homoseksualac?!

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

.

POČINJE SEZONA GRIJANJA: Sabor izglasao snižavanje PDV-a na isporuku drva, peleta i briketa

.

Uz dječji doplatak, idući mjesec stiže još koja kuna više: Evo koliko novca će primiti 125 tisuća roditelja u Hrvatskoj

FOTONALAZ

KRENULO SE S EUROM NA BRODSKOJ TRŽNICI: Evo koliko košta rajčica