Stalo nam je do Vaše privatnosti i do boljeg korisničkog iskustva. Budući da SB Online i njegovi partneri koriste kolačiće, dužni smo Vas na to upozoriti i zatražiti Vašu privolu. Više o kolačićima pročitajte ovdje: Pravila privatnosti. Pročitajte i Uvjete korištenja. Nastavkom korištenja ovih stranica, prihvaćate naša Pravila privatnosti i Uvjete korištenja.
Što su kolačići i zašto ih koristimo?
Kolačići su male računalne datoteke koje program šalje Vašem pregledniku. Služe nam da omogućimo korisnicima sigurno pretraživanje našeg sadržaja (zaštita od spama), sudjelovanje u anketama, komentiranje itd. Također, koristimo kolačiće naših partnera za vođenje statistike posjećenosti i prilagođeni prikaz oglasa. Naši kolačići su potpuno bezopasni za Vaš uređaj, možete ih lako obrisati u bilo kojem trenutku.
Ako prihvaćate naša Pravila privatnosti i Uvjete korištenja, kliknite "Prihvaćam" i nastavite uživati u sadržaju. Ako, pak, ne prihvaćate, onda nemojte koristiti ove stranice.
FOTO: Shutterstock
Mince and tattiestradicionalno je škotsko jelo, a vrlo je često i na Jamajci, u koju je stiglo početkom 19. stoljeća. U Škotskoj je i danas upravo to najpopularnije jelo, a na otoku Mull održava se godišnje natjecanje u pripremimince and tatties.
Sastoji se odmljevene junetine i pire-krumpira, a varijacije su, kao i kod svih "starih" jela, nebrojene. Bez obzira na različite omjere u različitim receptima, glavni su sastojci uglavnom uvijek isti: mljeveno meso, luk, mrkva ili drugo korjenasto povrće i temeljac.
Mljeveno meso i pire jednostavan su domaći obrok, ručak ili večera, idealan za sredinu radnoga tjedna. Možete se i poigrati s ovim škotskim nacionalnim jelom i umjesto s junetinom spraviti gas divljači, puretinom ili janjetinom.
Odlična jevijest što višak mesa možete upotrijebitiza neko drugo jelokoje u osnovi ima mljeveno meso: mogućnosti ima nebrojeno mnogo i u talijanskoj, meksičkoj, bliskoistočnoj ili hrvatskoj kuhinji, pa jemince and tarttiesidealno jelo za sve koji vole unaprijed isplanirati svoj kulinarski tjedan.
Sastojci za mljeveno meso s pireom:Meso
3 žlice masti, maslaca ili ulja1 veliki žuti luk, nasjeckan700 g mljevenog mesa junetine, divljači, janjetine ili puretinesol2 žlice brašna1 koraba, oguljena i narezana na kockice2 velike mrkve, oguljene i narezane na kockice1 čajna žličica majčine dušice1 čajna žličica mljevenog crnog papra2 šalice portera ili drugog tamnog piva2 šalice temeljca od divljači ili govedine2 čajne žličice umaka WorcestershirePire
2 kg krumpira, oguljenih i narezanih na veće komadesol60 g maslaca60 ml vrhnja za kuhanje½ čajne žličice bijelog papra (po želji)Priprema mljevenog mesa s pireom:Zagrijte mast, maslac ili ulje u dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte luk dok ne postane staklast, oko 6 minuta. Umiješajte mljeveno meso, posolite i meso i pirjajte još 6 do 10 minuta.Uspite brašno i dobro promiješajte. Pustite da kuha minutu ili dvije, a zatim dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. Kad zakuha, smanjite vatru i pustite da se kuha još 15 do 20 minuta.Oguljeni i narezani krumpir skuhajte u slanoj vodi.Ocijedite pa dodajte maslac i dobro zgnječite krumpire. Dodajte vrhnje, sol i po želji bijeli papar i nastavite gnječiti dok ne dobijete jednoliku kremastu smjesu bez grudica. Za ekstrakremasti pire koristite mikser.(Izvor: Punkufer.dnevnik.hr)