Mijenja se pravilnik za jednu vrstu državne stipendije, ministarstvo će moći povećavati mjesečni iznos

FOTO: istockphoto

11.3.2022. | 13:55 | srednja.hr
IZVOR: srednja.hr
Pregleda: 1116

Kao što je i bilo najavljeno planom savjetovanja s javnošću, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu pustilo izmjene Pravilnika za dodjelu države stipendije studentima pripadnicima romske nacionalne manjine. Jedina novost je, ukoliko se pravilnik usvoji u predloženom obliku, da će ministarstvo moći propisati veći mjesečni iznos stipendije koja sada iznosi 1.300 kuna, kao i veći broj mjesečnih rata stipendije.Ministarstvo znanosti i obrazovanja svake godine dodjeljuje nekoliko vrsta državnih stipendija. Uz socio-ekonomske, STEM i stipendije za posebne skupine studenata s naglaskom na deficitarna zanimanja, posebna državna stipendija dodjeljuje se studentima pripadnicima romske nacionalne manjine. Ove godine dobilo ju je njih pedesetak.

Prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju za studente pripadnike romske nacionalne manjine, trenutno je ta državna stipendija za stotinu kuna od ostalih. Iznosi 1.300 kuna mjesečno i dodjeljuje se za deset mjeseci akademske godine.

No, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu uputilo izmjenu tog pravilnika. Novost je da će sada samo ministarstvo, ako su za to osigurana sredstva u državnom proračunu, studentima romske manjine moći isplaćivati i više od 1.300 kuna mjesečno. Osim što će u natječaju moći propisati veći iznos stipendije, ministarstvo će na isti način moći odrediti i da se studentima pripadnicima romske nacionalne manjine dodjeljuje veći broj mjesečnih rata državne stipendije.


Podsjetimo, za razliku od ove, socio-ekonomske, STEM i državne stipendije za posebne skupine studenata dodjeljuju se u devet mjesečnih rata od 1.200 kuna, s time da je u pravilniku za socio-ekonomske stipendije već otvorena mogućnost da Ministarstvo poveća iznos ili broj mjesečnih rata stipendija. Prema planu javnog savjetovanja kojeg je objavilo ministarstvo, do izmjena pravilnika za dodjelu ostalih državnih stipendija u ovoj kalendarskoj godini neće doći.

U javno savjetovanje oko izmjena Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju za studente pripadnike romske nacionalne manjine možete se uključiti na ovoj poveznici.

(Izvor: srednja.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI