KONOBARI, KUHARI, FIZIKALCI… Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

Arhivska fotografija
(FOTO: Getty Images)

20.7.2023. | 16:05 | net.hr
IZVOR: net.hr
Pregleda: 634

Europski gospodarski i socijalni odbor (EESC) objavio je ovih dana podatke o najtraženijim zanimanjima u zemljama članicama Europske unije u 2022. godinim piše portal net.hr.

ʼʼVještine su ključne za budućnost mladih! Osigurati mladim ljudima obećavajuću budućnost s poštenim mogućnostima zapošljavanja jedan je od naših glavnih prioritetaʼʼ, stoji u objavi EESC-a na Facebooku.

U Hrvatskoj su, prema EESC-u, na prvom mjestu od deset najtraženijih zanimanja - konobari. Zatim redom slijede: prodavači (trgovci), prodajni asistenti, djelatnici za čišćenje i održavanje (u uredima, hotelima i drugim objektima), kuhinjski radnici, radnici u jednostavnim zanimanjima, vozači kamiona, radnici u proizvodnji, radnici za utovar/istovar tereta te na desetom mjestu - kuhari.


Zanimanje koje je najtraženije u najvećem broju europskih zemalja je programer. To je zanimanje najtraženije u čak deset zemalja: Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Irskoj, Luksemburgu, Portugalu, Španjolskoj i Švedskoj.

Zašto su konobari najtraženiji i što nam to govori, net.hr je pitao ekonomskog stručnjaka Ljubu Jurčića.ʼʼTo nam govori da smo mi sada još negdje u 1750. godini. Zašto baš u toj godini? Zato što su trgovina i ugostiteljstvo tada bile glavne aktivnosti, a industrija se tek tada počela razvijati. Zemlje koje imaju razvijenu industriju traže industrijske radnike. Traže inženjere, informatičare, kemičare, strojare, električare…ʼʼ, napominje.

Kaže da to nije ništa drugo nego odraz strukture gospodarstva.

ʼʼKod nas se traže građevinari, kuhari, konobari i slični, a to su sve djelatnosti koje su bile otprilike poznate još u starom Babilonu tri tisuće godina prije Kristaʼʼ, ironično dodaje Jurčić.

(IZVOR: www.net.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI