Kako osnovati OPG? Vlada olakšala proceduru, pogledajte nove uvjete

FOTO: K.Š.

16.9.2022. | 07:42 | Andrea Lužanac
Pregleda: 934

Osnivanje OPG-a uskoro će svima biti puno lakša nego što je to bilo do sada. Naime, u saborsku proceduru upućen je prijedlog izmjene zakona o poljoprivredi te o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. 

Kako kaže ministrica poljoprivrede Marija Vučković, prijedlog izmjene Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uz sve ostalo sa sobom donosi veliko olakšanje kod osnivanja OPG-a i jasnije propisivanje kriterija odabira novog nositelja OPG-a. 

"Preciznije se reguliraju uvjeti za osnivanje dva ili više gospodarstva na istoj adresi na način da se zahtijeva razdvajanje resursa i obavljanja poljoprivredne djelatnosti od strane više OPG-ova s iste adrese. Propisuju se i uvjeti pod kojima OPG može pružati usluge informacijskog društva i zakonito obavljati prodaju svojih proizvoda putem web shopa.", stoji na službenoj stranici Ministarstva poljoprivrede.


Izmjenama zakona o poljoprivredi osigurava se provedba tri nove uredbe EU-a u području Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) te se stvara pravni temelj za donošenje strateškog plana ZPP za razdoblje od 2023. do 2027. godine.

S tim u vezi utvrđuje se nova mjera poljoprivredne politike - mjera sektorske potpore, uz već utvrđene mjere ruralnog razvoja, izravne potpore i organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda.
Također, organoleptičku analizu maslinovih ulja, pored službenih panela, obavljat će i profesionalni paneli, koji se sada ovlašćuju, na zahtjev proizvođača radi samokontrola prije stavljanja na tržište maslinova ulja, dok će službeni paneli obavljati provjere organoleptičkih svojstava djevičanskih maslinovih ulja radi službenih kontrola na tržištu.

Proizvođačke organizacije koje su osnovane na temelju Zakona o udrugama zamijenit će se drugim pravnim oblicima – zadrugama ili trgovačkim društvima, ne umanjujući im stečena prava i nastavljajući korištenje potpora koje su dobili kao prije osnovane udruge.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI