IZNENAĐENJE!! Podaci DZS-a govore kako hrana u Hrvatskoj nije poskupjela nakon uvođenja eura

Evo kako danas rade trgovine u Sl. Brodu
(FOTO: M.M.)

4.2.2023. | 10:15 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 268

Mjesec je dana od uvođenja eura. Mjesec dana već traje hajka da je sve poskupilo, da su cijene nenormalne, da su trgovci lopovi, a frizerke nepoštene, piše Danas.hr.

Andrej Plenković grmi da je to nedopustivo, da se euro iskoristio za nečasne radnje, ljudi na društvenim mrežama se žale na skupu kavu, svi mediji vrište o pohlepi i varanju ovog napaćenog naroda.

I onda danas veliko iznenađenje iz Državnog zavoda za statistiku. Znate li koliko je od uvođenja eura poskupjela hrana? Statistika kaže: skoro uopće nije poskupila.


Prema prvoj procjeni DZS-a, hrana piće i duhan su u odnosu na prosinac 2022. poskupjeli za 1,3%. A usluge 1,1%.

Ali poskupljenje se nije dogodilo kad je uveden euro, nego se poskupljenje događalo malo pomalo. To je takozvani sindrom kuhane žabe. Ide lagano, pa niste ni primijetili.

Jasno to pokazuju podaci zavoda za statistiku. Svaki mjesec ide gore po 1%, 1,1%, 1,3%, i na kraju dođete do toga da klozet papir košta 46 kuna. Evo kako ove vijesti komentira glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca.

"Ovi podaci pokazuju inflaciju u siječnju koja je niža u odnosu na očekivanja budući da u siječnju ove godine nije ostvaren rast u odnosu na prosinac lani. Kada pričamo o cijenama prehrambenih prozivoda, odnosno pića i duhanskih proizvoda, tu je ostvaren puno manji rast u ondnosu na dojmove koji su se zadnjih mjesec dana stvarali po medijima", rekao je Hrvoje Stojić te dodao:

"Iako se radi još uvijek o preeliminarnim procjenama da naši podaci nimalo ne odudaraju od kretanja u durgim članicama eurozone.Teza da je euro glavni krivac za poskupljenja je zapravo prema ovim podacima deplasirana."

(IZVOR: www.danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI