Izgleda da u Hrvatskoj ovog ljeta neće biti masovnog turizma, najbolje će proći odredišta dostupna - automobilom

FOTO: fb

16.3.2021. | 22:47 | Glas Slavonije
IZVOR: Glas-slavonije.hr
Pregleda: 1368

Kako se bliži toplije vrijeme jedna od briga hrvatskih vlasti i turističkog sektora jest kako zaustaviti širenje koronavirusa i cijepiti što više hrvatskih građana do početka turističke sezone. Puno će toga ovisiti  o epidemiolozima, s kojima se dogovara i postavljanje punktova za testiranje turista, a prati sev i razvoj situacije s “certifikatom o cijepljenju” na razini Europske unije.

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da će se definitivno nastaviti promjena u strukturi potražnje, odnosno funkcionirat će ono što je dostupno automobilom, a to znači da prije svih možemo očekivati goste iz Njemačke, Austrije, Češke i Mađarske, kao i Poljake koji vole putovati sa sjevera svoje zemlje automobilom sve do Jadrana, piše Glas Slavonije.

“Uglavnom automobil, avioprijevoz ništa, grupe turista ništa, nego pojedinačno. To onda reducira ukupnu turističku potrošnju za 30, 40, možda čak i 50 posto. To ovisi o tome koliko će kapaciteti biti spremni za te individualizirane goste koji imaju drukčije zahtjeve i vrlo je vjerojatno da će kampovi biti vrlo dobro popunjeni, hoteli vjerojatno dobro, a za druge vrste smještaja teško je reći”, predviđa Novotny.


On smatra kako samo cijepljenje u turizmu neće igrati veliku ulogu, jer efekti procijepljenosti mogu se očekivati eventualno sljedeće godine. Njegova je procjena da se u turizmu vrlo vjerojatno neće događati ništa posebno spektakularno, ali nikako ni tragično, negdje otprilike na razini prošle godine.

Prema riječima ekonomskog stručnjaka Luke Brkića i on smatra da će u fokusu biti destinacije do kojih se dolazi automobilom, a tu se može računati na goste iz Slovenije, Austrije i Njemačke.

“Velika Britanija je važno tržište i za hrvatski turizam, i oni većinom dolaze zračnim putem, ali to je upitno, iako imaju visoku razinu procijepljenosti. Jer nakon svakog otvaranja brzo dolazi i do zatvaranja”, kaže Brkić za Glas Slavonije.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI