Imate dron? Evo koji su uvjeti korištenja bespilotnih letjelica u Hrvatskoj

FOTO: Unsplash

5.9.2021. | 15:56 | večernji.hr
IZVOR: večernji.hr
Pregleda: 1131

Za pet godina bit će posve prirodno vidjeti dron u zraku kako dostavlja pakete ili nadzire promet

Nogometna utakmica Moldavije i Austrije kasnila je u četvrtak pola sata jer je iznad stadiona u Kišinjevu uočen – dron. Netko je htio snimiti atraktivne fotografije i video iznad stadiona i pohvaliti se njime na društvenim mrežama. Na Sveučilištu u Zürichu autonomno upravljani dron, koji si je sam izračunao optimalnu putanju, prvi je put u utrci uspio pobijediti dronove upravljane ljudskom rukom. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima protiv vrućina bore se s dronovima koji “zasijavaju” oblake svojevrsnim elektrošokovima i na taj način izazivaju kišu.

U Istri je jedan proizvođač maslina kupio dron koji nadlijeće maslinike i vlasniku šalje podatke na temelju kojih primjenjuje agrotehničke mjere poput navodnjavanja ili prskanja. To su samo neki od primjera upotrebe dronova, bespilotnih letjelica čiji broj iz godine u godinu raste. I u Hrvatskoj.


– Oko 80% dronova danas se koristi za osobne potrebe i zabavu, a 20% za industriju, poljoprivredu, potrebe HGSS-a i slično – procjenjuje Robert Ljubek iz tvrtke Limitless Design iz Zagreba, koji je o dronovima podučavao 14 polaznika prvog Drone Pilot Academyja koji organiziraju Fakultet organizacije i informatike, Varaždinska županija i Javna ustanova Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije. Polaznici su raznih dobi, od početnika do onih koji imaju sate i sate leta, ali žele naučiti još više. – Prvi dan polaznici se upoznaju s osnovama leta, aerodinamikom, povijesti leta i osnovama tehnologije bespilotnih letjelica. Drugi dan je posvećen pravnoj regulativi, posebno pravilima za EU koje su na snazi od ove godine i proceduri prema Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo. Treći i četvrti dan smo namijenili multimediji jer smatramo da se dronovi u najširoj populaciji najčešće koriste za sport i multimediju, snimanje za društvene mreže. Prije izlaska na teren radi se na simulatoru. Petog dana na redu su ispiti – pojašnjava nam doc. dr. sc. Boris Tomaš s FOI-ja, jedan od pokretača edukacije.

(Izvor: večernji.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI