Iako je sve poskupjelo, Hrvati se jednog ne mogu odreći. U kafićima smo u travnju ostavili 221 milijun eura

FOTO: 034portal.hr

9.5.2023. | 18:04 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 991

Jeste li se nakon velikog skoka cijena odrekli kava i kafića? Niste! Čak štoviše, u travnju je bilo 5 posto više računa nego lani, a zarada čak 30 posto veća. Dolaskom sezone ugostiteljima procvat prihoda tek slijedi, a za jesen neki najavljuju i novo poskupljenje

Velike, male, kraće, duže, s više ili manje mlijeka. Kombinacija je bezbroj. Cilj uvijek isti – užitak kojeg plaćamo sve više.

"Kava mi je neizbježan dio dana. Popijem barem dvije dnevno", kažeTeoiz Zagreba.


"To nije samo kava, to je društveni događaj. To je relaksacija, nešto u čemu uživam. Mislim da cijena kave, bez obzira kakva bila, uvijek će se piti kava", poručujeSanjaiz Zagreba.

Unatoč rastu cijena, Hrvati po kafićima ukupno provedu više od 2 milijuna sati svaki dan. Kriza jest, ali za to se ima. Nove cijene, čini se, prihvatili su svi.

"Ne samo u ugostiteljstvu, nego u svim djelatnostima je to tako. Mislim da su svi prihvatili cijene kakve jesu, i dalje je potrošnja izvanredna. Rezultati su nam svima dobri, što znači da Hrvati i dalje troše", objašnjavaIvan Orešković, vlasnik ugostiteljskog objekta u Zagrebu.

Pa smo tako, samo u travnju prošle godine po kafićima i restoranima ostavili 173 milijuna eura, ove godine vrtoglavih 221 milijun eura – i to samo u jednom mjesecu. Izdanih računa bilo je tek bilo 5 posto više, a zarada je gotovo 30 posto veća.

"Možda će se kasnije promijeniti garderoba, možda će se dva dana skratiti godišnji odmor, možda se neće otići na neko putovanje. U tom budžetu je nastupila preraspodjela u korist društvenosti", tvrdiMladen Vedriš,ekonomski stručnjak i profesor na Visokom učilištu Effectus.

S toga i ne čudi da se svake minute popije više od 6000 šalica kave, dakle oko 100 u jednoj sekundi.

"Cijena kave u Zagrebu i Ljubljani je 30 posto jeftinija kod nas. Jedino smo skuplji od Budimpešte. Sve ostale su puno skuplje od svih destinacija u Hrvatskoj. Cijena jedne pizze u našoj metropoli je maksimalno 7 do 10 eura, dok je u svim ostalim destinacijama od 8 do 16 eura", kažeFranz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

No pitanje je do kad. S dolaskom sezone, glavna "berba" za ugostiteljski sektor tek slijedi, a za jesen neki najavljuju novo poskupljenje. I ne samo kave.

"Sljedeći inflatorni šok će biti zbog povećanje plaće radnicima, taj dio troška ćemo morati ponovno ukalkulirati u proizvod. Tu pričamo o cjelokupnom meniju, pričamo o poskupljenju od 10 posto iza ljeta", tvrdi Orešković.

Ali, najavljeno poskupljenje očito se na promet neće odraziti, jer gušti su gušti – koliko god koštali.

(Izvor: Danas.hr)


VIŠE NA TEMU:
KAVA
TRAVANJ
KAFIĆI
EURI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI